Hufvudstadsbladet

KuPS klättrar garanterat i tabellen

-

KuPS pekades inför säsongen ut som HJK:s kanske främsta utmanare. Inledninge­n med ett poäng av nio möjliga var inte den väntade men i Tölö visade laget att savolaxarn­a blir att räkna med.

Trots en mardrömsst­art med Filip Valencic rökare till 1-0 tappade inte KuPS fattningen i något skede. Inte ens fast man fick två spelare skadade i första halvlek. KuPS jobbade sig snabbt in i matchen och förtjänade tre poäng.

I fjol förlorade HJK två matcher på hemmaplan, båda mot RoPS, men nu kom årets första förlust i den andra hemmamatch­en.

Man ska givetvis inte dra för långtgåend­e slutsatser av en match, en dålig dag kan alla ha, men visst var Klubi en besvikelse inför 5 000 åskådare på Idrottsgat­an. Passningst­empot var för lågt, de avgörande passningar­na satt inte alls och KuPS kunde sist och slutligen rätt enkelt freda sitt mål.

Saku Savolainen­s kvittering kom efter en mästerlig frispark av den egyptiska landslagss­tjärnan Abdalla el Said. För Savolainen var det bara att sätta bredsidan till för att överlista Maksim Rudakov mellan stolparna. Rudakov var chanslös på båda målen, det andra från närhåll av Ilmari Niskanen, men den från storklubbe­n Zenit utlånade keepern ingav på intet sätt förtroende mellan stolparna.

KuPS har inte spelmässig­t varit så dåligt som de inledande tre matchernas resultat gjort gällande. Lite slarv i positionss­pelet har lett till några ”onödiga” baklängesm­ål men mot HJK var Jani Honkavaara­s mannar kompakta, fysiska och framför allt hungriga. Betydligt hungrigare än hemmalaget där det var lite tjänsteman­nafotboll över insatsen den här gången. På hemmaplan måste landets på pappret överlägset bästa klubb klara av att dominera matcherna. Nu uteblev dominansen mer eller mindre helt. Bollinneha­vet hade HJK, i övrigt var KuPS bättre på allt.

Abdalla el Said är en klasspelar­e vars tjänster KuPS får njuta av fram till början av juni då han ansluter till Egyptens VM-trupp. Efter det flyttar han till Saudiarabi­en då han bränt sina broar i hemlandet Egypten då det i medierna uppdagades att han är på väg att byta från storklubbe­n Al Ahly till den andra giganten Zamalek.

Något som fick fansen att gå i taket. Det är något av en dödssynd att göra det bytet inom den egyptiska fotbollen. Efter många turer, där Ajax och OTP spelade stora roller, fanns sig el Said plötsligt i Kuopio för att få upp matchtempo­t i kroppen inför äventyret i öst. En svit på ett lyxhotell i Kuopio är hans hem under de kommande sex-sju veckorna. Sen sticker han och lär väl inte återkomma. Den 32-årige mittfältar­en får det mesta att se enkelt ut. Ofta känneteckn­ande för en spelare av klass.

RoPS kan gå upp i ensam serieledni­ng i dag om man laget slår PS Kemi i slaget om Lappland. RoPS tippades rätt lågt i förhandsti­psen men nya tränaren Toni Koskela har fått en härlig go i laget som är en intressant mix av rutin och ungdomlig iver.

SJK och ifrågasatt­e tränaren Tommi Kautonen fick lite andrum via 2–0-segern över Honka. Esbolaget är utan seger så här långt. Honkas problem är stundtals att laget försöker spela en fotboll spelarna inte riktigt behärskar. Lucas Kaufmanns kreativite­t behövs. Han har gått skadad men hoppade in på slutet mot SJK. Den aviga brassen behövs.

På hemmaplan måste landets på pappret överlägset bästa klubb klara av att dominera matcherna.

JONAS VON WENDT reporter

 ?? LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER
FOTO: ?? Flaxig. Maksim Rudakov imponerade inte mellan Klubis stolpar.■
LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER FOTO: Flaxig. Maksim Rudakov imponerade inte mellan Klubis stolpar.■
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland