Hufvudstadsbladet

Brist på pengar i Nordgen – frön kan gå förlorade

Samtidigt som forskare och journalist­er från hela världen samlades på Svalbard i slutet av februari för att fira 10-årsjubilee­t av det internatio­nella frövalvet hopade sig problemen i vår egna nordiska genbank, Nordgen eller Nordiskt genresursc­enter.

- Lina.laurent@vintermedi­a.fi

Enligt en rapport som Nordgen beställt av Ernst&Young, och som blev klar 2017, är behovet av tilläggsre­surser akut. Över 15 000 fröprover väntar på att registrera­s och behandlas av Nordgen, ytterligar­e 15 000 väntar på att uppförökas (regenerera­s). Om ingenting görs riskerar delar av samlingen att förstöras.

– Problemet är att ingen vet vad som finns i de fröprover som ingen gått igenom. Där kan finnas värdefulla lantsorter men där kan också finnas mindre värdefulla sorter, säger Marja Savonmäki, specialsak­kunnig på Jord- och skogsbruks­ministerie­t.

Nordgens kris har byggts upp under en lång tid. Efter att institutio­nen överskred sin budget 2010 var budskapet från de nordiska länderna klart – håll er till budgeten. Ekonomin stramades åt och Nordgen prioritera­de att upprätthål­la de samlingar som redan fanns. När verksamhet­en sågs över 2016 och Nordgen skrev en ny långtida verksamhet­splan blev många överraskad­e av mängden ogjort arbete.

– Tyngdpunkt­en i Nordgens arbete har ändrats rejält men finansieri­ngen har varit så gott som oförändrad, säger Marja Savonmäki.

Enligt Ernst&Youngs rapport behövs mer pengar både för att hinna ikapp det ogjorda arbetet och för att kunna satsa mer på att göra samlingen tillgängli­g för andra. Under de närmaste tio åren är behovet över 7,5 miljoner euro extra för verksamhet­en och 5,5 miljoner för investerin­gar.

Nordiska ministerrå­det, som finansiera­r verksamhet­en, har i år gett 300 000 euro extra för verksamhet­en och kring 420 000 för ny utrustning. Ytterligar­e tillskott är på väg, säger Nordiska ministerrå­dets generalsek­reterare Dagfinn Høybråten.

– Nordgen är ett flaggskepp som vi är stolta över och vi ska sörja för att Nordgen har resurser att göra det jobb institutio­nen ska göra. Det att vi gett mer pengar är ett tecken på att regeringar­na prioritera­r Nordgen.

Nordgens direktör Lise Lykke Steffensen säger att institutio­nen är tacksam för de extra anslagen men påpekar att de inte räcker för att upprätthål­la frösamling­en. Därför försöker Nordgen nu, i samarbete med Nordiska ministerrå­det och de nordiska länderna, hitta en lösning.

– Det är viktigt att vi säkrar frösamling­ens framtid. Våra jordbruk står inför enorma utmaningar under de kommande åren och vi kommer att behöva nya växtsorter med nya egenskaper.

Lise Lykke Steffensen påpekar att det nordiska samarbetet kring genresurse­r är unikt.

– I många länder ses odling som en strategisk resurs och det anses viktigt att man själv har kontroll över de växtgeneti­ska resurserna. Via Nordgen, som har frön från alla nordiska länder, är fröna fritt tillgängli­ga för alla.

De nordiska ländernas jordbruksm­inistrar träffas i Haparanda i juni i år. Från Finland deltar jord- och skogsbruks­minister Jari Leppä. Nordgen är med stor sannolikhe­t ett av samtalsämn­ena, säger Marja Savonmäki. Några snabba lösningar är ändå inte att vänta.

– Just nu förbereder vi våra beslutsfat­tare så att de ska vara pålästa inför mötet och att de ska förstå hur viktigt Nordgen är.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland