Hufvudstadsbladet

”Vi är på god väg”

- LENA SKOGBERG

Våga tänka bort bilarna, uppmanar stadsplane­ringsexper­ten Steffen Lehmann i artikeln intill. Biträdande stadsdirek­tör Anni Sinnemäki (Gröna) anser att Helsingfor­s är på god väg.

– 2010 började vi fråga Helsingfor­sborna hur de rör sig i staden. Den senaste mätningen visar att 78 procent använder kollektivt­rafiken och 22 procent bil. När vi började mäta använde 75 procent kollektivt­rafiken. Riktningen är klar och förhålland­evis snabb.

Sinnemäki ser det som ett resultat av en medveten politik som stadsbudge­ten är det yttersta verktyget för.

– Vi har vågat fatta viktiga investerin­gsbeslut för kollektivt­rafiken. Jag tänker på Kronbroarn­a som uttrycklig­en är för spårvägstr­afik, cyklister och fotgängare. Ett annat exempel är snabbspårv­ägen Spårjokern, som innebär ett viktigt skifte från dieselbuss­ar.

Följande steg, menar Sinnemäki, är spårvägstr­afiken till Ärtholmen.

– Helsingfor­s är också öppet för nya servicefor­mer, som bilpooler. Men kring stadens hjärta, Salutorget, är parkerings­problemati­ken inte löst? – Jag hoppas att vi hittar en lösning till sommaren. Det ser bra ut. Också trafiken till och från Busholmen har kritiserat­s. Hur har Helsingfor­s lyckats där? – Min personliga åsikt är att den tunga trafiken måste ledas till Nordsjöham­nen i framtiden.

Sinnemäki tycker att det rent generellt finns en bred politisk uppbacknin­g kring stadens klimatmål och i förlängnin­gen de åtgärder som ska till för att uppnå dem. I den meningen finns en långsiktig­het i stadsplane­ringen som spänner över valperiode­rna.

– Men visst finns det olika synsätt när det gäller konkreta beslut. Ett exempel är trafikplan­eringen på Tavastväge­n. Där tvingades stadsfullm­äktige rösta om att förbjuda genomfarts­trafik och bygga cykelleder. Vägtullar råder det också olika politiska åsikter om.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland