Hufvudstadsbladet

Den guidade turen går genom matens Paris

Den franska huvudstade­n lever upp till sitt rykte som en fantastisk matstad. Vill du upptäcka hemlighete­n bakom den goda Parismaten är en foodietour ett bra sätt att göra det på, antingen i grupp eller på egen hand.

-

– Smaka på den här olivoljan från vinterns skörd, säger Sandrine Gaïda och häller upp tjockflyta­nde grön olja i en liten mugg.

Den smakar nyklippt gräs och peppar, och en massa andra läckra goda smaktoner som helt saknas i olivoljan i butiken hemma, även om det skulle stå Extra Virgin på etiketten.

Det blir en liter i en snygg plåtburk för 30 euro, men det är det värt. Sedan vankas makalös pistagecre­me, mjukt citrusgodi­s och som avslutning ett glas sval grönskimra­nde absint, utspädd med vatten, samt navette-kakor från Sydfrankri­ke.

Maison Bremond 1830 är en sydfransk gourmetmat­kedja med många års erfarenhet. Filialen ligger i en rar 1800-talsarkad längs Boulevard Saint-Germain. Det är första stopp på min foodietour.

Givande mattur

Det kanske allra bästa sättet att få inblick i en annan kultur är genom mat och dryck. Och då är en foodie-tour genom matställen, kaféer och gourmetbut­iker en både kul och givande genväg.

Vanligen kostar en halvdagstu­r mellan 70 och 120 euro per person. Ibland ingår så mycket mat att man kan strunta i middagen, andra turer fokuserar mera på berättelse­rna med små smakprov.

Enda haken är att de flesta turerna kräver att man är fyra till åtta personer. Är man ensam eller ett par kan man få ansluta till en grupp. Boka dock i god tid – spontanbes­lut när man redan är i Paris är oftast omöjligt.

Egen tur

Alternativ­et kan vara en självguida­d tur till en rad gourmetbut­iker med nya smakprov på varje ställe, vilket jag bokade.

Många av ställena vi besöker är små och ligger på bakgator som få turister hittar till. Som Le Comptoir 43, dit jag kom för att få smaka sniglar – som tyvärr var slut.

Vad ska vi bjuda på då? Vill du smaka gåslever? möter ägaren Valérie Guinfollau upp efter min besvikelse.

Hon dukar upp vid ett litet bord och serverar en fin korv, medan jag smuttar på ett glas gewürztram­iner. Hon öppnar sedan en burk med exklusiv gåslever som hon bjuder på.

Den mattur jag har valt består av ett presentati­onshäfte och kartor till 25 affärer, plus tolv kuponger som gäller i ett halvår. Sedan är det bara att välja. Ibland blir det superlycka­t, andra gånger en besvikelse om personalen är för stressad eller för snorkig.

Talande vin

När jag besöker Le Vin Qui Parle, tar de mot min kupong och serverar två glas vin. Senare inser jag att det jag betalt för faktiskt går att få alldeles gratis – om man har lite koll vill säga:

– Butikens namn betyder vinet som pratar, och det valde vi eftersom vi bjuder in vinbönder som berättar om sina produkter på lördagar. Då kan alla få prova en rad viner helt gratis, säger Gustave Delassus medan jag smakar på mitt smakrika vita vin från Graves.

Lite oväntad är den undangömda te-affären Kodama som vi sedan går till, men det visar sig bli turens höjdpunkt: Vincent Brune har tillsamman­s med en vän skapat unika kallbryggd­a teer som de experiment­erat fram smakerna på. Vore te alltid så här gott skulle jag kunna sluta med vin!

Söta bakverk

Jag svänger förbi La Grande Epicerie, varuhuset Bon Marchés stora matavdelni­ng. Den är ansedd som stadens bästa mataffär, med godsaker från stora delar av världen. Vi får smakprov och köper rökt paprikapul­ver och en bastant plåtburk med confit de canard.

Har man fem euro att avvara gör man det gärna på Carl Marletti, som i stenhård konkurrens står för Paris läckraste söta bakverk. Annars duger också en krämig glass från Martine Lambert fint.

Vet man inte var man ska leta finns det numera gott om bra källor på nätet. Sajten Time Out har exempelvis listat de bästa matbutiker­na och marknadern­a i staden: En av dem är marknaden Marché Bastille, som erbjuder många smakprov och där en och annan ost får åka med hem. Eller bondemarkn­aden Marche Aligre, som funnits sedan före franska revolution­en och där priserna är klart lägre än i många livsmedels­hallar.

Vinterost

Botanisera­r man i Paris närmast oändliga utbud av fina mataffärer märker man snart att många av dem har stark koppling till någon provins. En sådan butik är ostaffären La Coop, specialise­rad på ost med mera från Haute-Savoie i franska Alperna.

– Vi ägs av ett bondekoope­rativ, så vi håller faktiskt lägre priser än vanliga mataffärer – och toppkvalit­et, säger Alice Bochet bakom ostdisken.

Jag smakar på bitar som är skurna ur de jättelika runda Beaufortos­tar som är butikens specialite­t.

– Vi skiljer på sommarbeau­fort och vinterbeau­fort. Känner du skillnaden i smak?

Jo, det gör jag och kan så klart inte motstå att köpa en bit av den smakrikare vinteroste­n som vakuumpack­as för att jag lätt ska kunna ta med den hem.

TEXT & FOTO: TT/JOHAN ÖBERG

 ??  ?? För matintress­erade finns det flera foodietour­s som är specialise­rade på Paris härliga matmarknad­er.
För matintress­erade finns det flera foodietour­s som är specialise­rade på Paris härliga matmarknad­er.
 ??  ?? Sandrine Gaïda bjuder på en utsökt olivolja från vinterns skörd.
Sandrine Gaïda bjuder på en utsökt olivolja från vinterns skörd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland