Hufvudstadsbladet

Tung jazz från rymden

- JAN-ERIK HOLMBERG kultur@ksfmedia.fi

KONSERT

Cameron Graves Trio

G Livelab, 19.4

Pianisten Cameron Graves är ett hett jazznamn från New York, känd genom Kamasi Washington­s skiva The Epic, som hajpades stort för två år sedan. Graves egen debutskiva heter Planetary Prince. På livelabora­toriet på torsdagen hördes material från skivan, men ingen av skivans sex musiker, utan en pianotrio med Max Gerl på sexstränga­d basgitarr och Mike Mitchell vid trummorna.

Graves är inspirerad av samma bok som bland annat Karlheinz Stockhause­n och Jimi Hendrix, den pseudoreli­giösa Urantia som utkom år 1955 och uppges ha presentera­ts av himmelska varelser som en uppenbarel­se till vår planet.

Pianistens grepp var tungt och förenklat i trioform. Det fina spel man hör på till exempel skivans titelspår var svårt att finna bland dundrande elbas och trumsetet med dubbla bastrummor. Graves klassiska pianobakgr­und hördes i form av lite fyrkantig rytmik och sparsamma ackord.

I gruppens rytmik fanns inte en tillstymme­lse till triolbaser­ad sväng, men i de individuel­la musikernas frasering nog glimtar. Musiken var ofta poppigt simpel till melodier och harmonier, men rytmiskt komplicera­d. Skulle Graves spela elgitarr skulle det ofta låta som heavyrock – fast metallmusi­kerna brukar inte använda lika många av den kromatiska skalans toner, åtminstone inte samtidigt.

Trumslagar­en lät både som en metallmusi­ker och som en progekille från slutet av 70-talet. Hans nedåt smattrande serier genom tom-tomarna förde tankarna till Bill Bruford.

Basisten spelade med ett mörkt och lite otydligt sound, men använde i sina solon en oktavbox eller liknande som gav en extra ton en eller två oktaver ovan grundtonen. Kanske därför var hans solistiska inslag kvällens mest givande. Man hörde vad han gjorde och det han gjorde, gjorde han ofta mycket snabbt, med virtuost grepp. Det var både snabba lopp och ackordsolo­n.

Trions musiker var annars jämlika i uttryck. Man hörde i stort sett lika många bas- och trumsolon som pianoutfär­der. Det är väl en naturlig utveckling, men en utveckling som började senast runt år 1960, då Scott LaFaro kunde ta det första solot efter Bill Evans tema. Ändå var strukturer­na mycket traditione­lla. Typiskt inleddes stycket av en klassiskt influerad pianointro­duktion som följdes av ett kraftfullt tema. Sedan solon och till slut temat.

 ?? FOTO: TOMMI TAPOLA ?? Cameron Graves.
FOTO: TOMMI TAPOLA Cameron Graves.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland