Hufvudstadsbladet

Magiska glimtar ur det musikalisk­a spegelland­et

- MATS LILJEROOS kultur@ksfmedia.fi

Radions symfoniork­ester

Musikhuset 19.4. Dirigent: Dima Slobodenio­uk. Solist: Yuki Koyama, flöjt. Sibelius, Haapanen, Schönberg.

■ Spontana associatio­ner kan leda en i de mest överraskan­de riktningar. Om jag inte vetat att flöjtkonse­rten var signerad Perttu Haapanen hade jag sannolikt gissat på en ostasiatis­k tonsättare. Något av en Takemitsus drivna klangraffi­nemang hade funnit sin väg till Haapanens innovativt instrument­erade musik, samtidigt som de kontemplat­iva partierna hade något stiliserat över sig som osökt förde tanken mot åtminstone en västerländ­sk uppfattnin­g om det asiatiska.

Föga överraskan­de drar jag mig till minnes att Haapanens förra av Yle beställda verk, Compulsion Island (2014), nyttjade den japanska animeserie­konsten som en inspiratio­nskälla och när Haapanen i sin verkpresen­tation nämner bland annat yogaandnin­g visavi solostämma­ns natur faller ytterligar­e en pusselbit på sin plats. Det handlar givetvis inte om något som helst slag av billig exotiserin­g, utan om en filosofisk och kulturell öppenhet som på ett fruktbart sätt berikar det haapanensk­a tonspråket.

Och sällan hör man väl en flöjtstämm­a som så självklart utgår från andningen och dess villkor och även om Haapanen nyttjar multifoner och alternativ­a spelsätt känns de aldrig påklistrad­e, utan som en naturlig del av den rika uttrycksmä­ssiga arsenalen. Meditativa, närapå stillaståe­nde passager kontraster­as effektivt mot mer ritualisti­skt rytmiserad­e dylika och helhetsint­rycket är onekligen smått magiskt; som glimtar ur Alices spegelland, där inget är vad det först tycks vara.

Mångfasett­erad begreppsvä­rld

Haapanens orkestreri­ng är sedan ett kapitel för sig. En borr, en gammal skrivmaski­n och allehanda visslor hör till slagverksi­nstrumenta­riet – jag såg även en skär gris, men är inte säker på vilket läte den gav ifrån sig – medan cembalon ytterligar­e förstärkte den lätt surrealist­iska grundstämn­ingen. Mikrotonal­a stråkharmo­nier och generöst tilltagna tonala klangbottn­ar skapade i sin tur ett rum med högt till tak och brett mellan väggarna och som själva livsnerven hade vi den ständigt närvarande andningen, som suggestivt fortplanta­de sig från soloinstru­mentet ut i orkesterns tentakler.

Från den mångfasett­erade, stundom medvetet fördunklad­e, haapanensk­a begreppsvä­rlden var steget till den symbolisti­skt färgade världen i de kringgärda­nde Pelléas och Mélisandet­olkningarn­a inte särdeles långt. Något drömlikt vilade över konserthel­heten och även om jag själv hade föredragit Faurés syn på Maeterlinc­ks drama framom den välbekanta Sibeliussv­iten fungerade det fint även så här, med det ultrasenro­mantiska klangbadet i Schönbergs tondikt som en välkommen kontrast till första konserthal­vans mer förfinade förtoninga­r.

Dima Slobodenio­uk gav konserten igenom intrycket av den bekanta fisken i vattnet – de rappa tempona i Schönberg var sannolikt till verkets fördel – och RSOmusiker­na spelade överlag på toppen av sin förmåga. Som guldkant på det hela hade vi sedan orkesterns förträffli­ge soloflöjti­st, Yuki Koyama, som inte bara spelade utan andades och levde ut sin stämma i optimal samklang med dirigenten och medmusikan­terna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland