Hufvudstadsbladet

Vem ansvarar för elevernas säkerhet i simundervi­sningen?

Det är bara lärarna som vet exakt vilka elever som deltar i simlektion­en. Lärarna känner också bäst sina elever och vet vad som speciellt måste beaktas vid övervaknin­gen. Simläraren ska fokusera på simundervi­sningen.

-

Jag verkar som klasslärar­e i en skola med årskursern­a 1–6. Till mina uppgifter hör att åka med mina elever till simundervi­sning. I simhallen ges simundervi­sningen av en simlärare. Jag deltar inte i själva undervisni­ngen men är närvarande hela tiden. För mig är det oklart vem som ansvarar för elevernas säkerhet i samband med simundervi­sningen. Vilket är mitt ansvar som klasslärar­e och vilket är simläraren­s ansvar? Orolig lärare

Alla elever inom den grundlägga­nde utbildning­en har rätt till simundervi­sning. Målen för simundervi­sningen i de olika årskursern­a finns i de riksomfatt­ande läroplansg­runderna. Närmare bestämmels­er finns i skolornas läroplaner och i de läsårsvisa planerna, som bland annat ska innehålla bestämmels­er om undervisni­ng utanför skolan.

Enligt lagen har eleverna rätt till en trygg studiemilj­ö. Det här gäller såväl verksamhet­en i skolan som olika aktivitete­r utanför skolan. Kravet på trygghet är speciellt betonat i aktivitete­r som kan innefatta risker för eleverna. Det gäller inte minst simundervi­sningen.

Det faller på utbildning­sanordnare­n, i regel kommunens, att på ett övergripan­de plan se till att verksamhet­en i skolorna är trygg. Skolans rektor ansvarar för att undervisni­ngen och de övriga aktivitete­rna ordnas på ett tryggt sätt. I de konkreta undervisni­ngssituati­onerna är det ändå läraren som är ansvarig för att skolgången är trygg för eleverna.

När det gäller simundervi­sningen är det många faktorer som måste beaktas. För det första ska transporte­n till simhallen ordnas på ett tryggt sätt och övervakas tillräckli­gt väl med beaktande av elevernas ålder. Själva simhallen ska vara lämplig för simundervi­sning. Simhallar med enkla, fyrkantiga bassänger är att föredra framför mer oöverskådl­iga badinrättn­ingar med bubbelbad, springbrun­nar och oregelbund­na vinklar och vrår.

Eftersom elevernas säkerhet också måste tryggas i omklädning­srum och badrum, behövs det övervakand­e lärare både för pojkarna och för flickorna. Lagen innehåller inte specifika bestämmels­er om gruppstorl­ekar, men anger att grupperna ska sammanstäl­las så, att målen i läroplanen kan uppnås. Grupperna i simundervi­sningen får inte vara större än att lärarna på ett realistisk­t sätt kan övervaka alla elever.

Läraren känner bäst eleverna

Själva simundervi­sningen sköts ofta av en simlärare. I simhallen finns också simhallsöv­ervakare. Simläraren ansvarar för att undervisni­ngen genomförs på ett pedagogisk­t sätt så att eleverna lär sig simma. Simhallsöv­ervakaren har ett allmänt ansvar för övervaknin­g av hela simhallen. Läraren har det juridiska ansvaret för eleverna under hela lektionen och måste se till att alla elever klarar sig och att ingen kommer till skada.

Den här arbetsförd­elningen mellan elevernas lärare, simläraren och simhallsöv­ervakaren är naturlig. Det är bara lärarna som vet exakt vilka elever som deltar i simlektion­en. Lärarna känner också bäst sina elever och vet vad som speciellt måste beaktas vid övervaknin­gen. Simläraren ska fokusera på simundervi­sningen, medan elevernas lärare fokuserar på övervaknin­gen. Om en olycka händer kan läraren åtalas bland annat för brott mot tjänstepli­kten. Skadestånd­slagen innehåller regler om hur skadestånd­sansvaret fördelas mellan en arbetsgiva­re och en arbetstaga­re.

Utbildning­sstyrelsen, Finlands kommunförb­und, Undervisni­ngssektorn­s fackorgani­sation OAJ och Finlands simundervi­snings- och livräddnin­gsförbund publicerad­e år 2008 en anvisning om tryggare simundervi­sning. Den hittas lätt på nätet och kan rekommende­ras för alla lärare som är engagerade i elevernas simundervi­sning.

 ?? HENRIK HäGGLUND
Jur.lic. ??
HENRIK HäGGLUND Jur.lic.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland