Hufvudstadsbladet

Strax öppnas dammluckor­na

”Vi ser tre huvudteman på finansiell­a marknader under 2018; god konjunktur, stigande räntor och ökad kursvolati­litet.”

-

Så har rapportsäs­ongen då sparkat igång. Vi räknar med att en stark konjunktur kommer att ge tydligt avtryck i bolagens delårsresu­ltat. Under de senaste månaderna har visserlige­n ledande konjunktur­indikatore­r dämpats något från de historiskt höga nivåerna som noterades vid årsskiftet, men de pekar likväl på fortsatt god tillväxt i flertalet marknader och sektorer.

Vi ser tre huvudteman på finansiell­a marknader under 2018; god konjunktur, stigande räntor och ökad kursvolati­litet. Stigande obligation­sräntor ser vi främst som ett kvitto på en mer optimistis­k konjunktur­bild och större kurssvängn­ingar i aktiemarkn­aden är att vänta i takt med att centralban­ker fasar ut de senaste tio årens extremt expansiva penningpol­itik. Likaså ser vi att högre inflation och ett snabbt stigande amerikansk­t budgetunde­rskott bidrar till att lyfta den allmänna räntenivån. Frågan är hur länge investerar­kollektive­t i den europeiska obligation­smarknaden accepterar 0,5 procent i nominell årlig ränteavkas­tning när inflatione­n etableras kring 2 procent. Vem lockas att investera i förväntat negativ real avkastning (nominell ränta minus inflation)? I takt med att de ekonomiska förutsättn­ingarna normaliser­as i EMU, samtidigt som ECB under hösten bör komma att skala ner sina obligation­sköp, så är en stigande räntetrend att vänta. Annars har vi alldeles fel i vår positiva konjunktur­bild.

Sedan toppen i januari har börsen vänt ner medan vinstprogn­oser har fortsatt att justeras upp. Sammantage­t innebär lägre aktiekurse­r och högre vinstestim­at att värderinge­n (P/E-tal) av aktiemarkn­aden har reducerats signifikan­t. Börsen är betydligt billigare i nuläget jämfört hur marknaden handlades efter kursrallyt i inledninge­n av 2018. Vi noterar också att riskaptite­n är tydligt reducerad efter börsoron tidigare i vår, vilket öppnar för intressant­a affärsmöjl­igheter.

Rapportsäs­ongen i USA har inletts starkt. När nu drygt 10 procent av bolagen i S&P 500 rapportera­t, har såväl intäkter som vinster överträffa­t analytiker­nas förväntnin­gar med råge. Då rapportsäs­ongen väl är överstånde­n, fram i maj, tror vi oss kunna räkna in en vinsttillv­äxt på närmare 20 procent jämfört med första kvartalet 2017, vilket bör slå an en positiv ton också på vår sida om Atlanten.

På vår finska hemmaplan rapportera­de i veckan Elisa, helt traditions­enligt, ett resultat som var något starkare än marknadens förväntnin­gar. Intäkterna på 450 MEUR var 1 procent över konsensus, EBITDAresu­ltatet likaså 1 procent bättre och vinsten per aktie 2 procent bättre. Bolaget upprepar utsikterna för 2018 om intäkter på samma eller något högre nivå än 2017 samt ett EBITDA-resultat som utvecklas i linje med intäkterna. Elisa värderas redan relativt högt i förhålland­e till övriga nordiska teleoperat­örer vilket begränsar möjlighete­rna för en multipeldr­iven uppgång, men Elisa har en trevlig dividendav­kastning om närmare 5 procent vilket i kombinatio­n med stor förutsägba­rhet i intjäninge­n understödj­er en premiumvär­dering.

Nästa vecka öppnas dammluckor­na på allvar och vi ser fram emot en vårflod av delårsrapp­orter från Cargotec, Orion, Wärtsilä, Cramo, Finnair, Huhtamäki, Kesko, Outotec, Amer Sports, Fortum, Konecranes, Neste, Nokia, Outokumpu, UPM-Kymmene, Kemira, Stockman, Stora Enso och Valmet – så håll i hatten!

 ??  ?? Niklas Wellfelt Skribenten är ställföret­rädande aktieoch allokering­schef på Ålandsbank­en.
Niklas Wellfelt Skribenten är ställföret­rädande aktieoch allokering­schef på Ålandsbank­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland