Hufvudstadsbladet

”Högre krav borde synas i lönen”

2 300 euro i månaden är alldeles för lite, anser de barnträdgå­rdslärare som demonstrer­ade för höjda löner i Helsingfor­s på lördagen.

- JENNIFER SNåRBACKA jennifer.snarbacka@ksfmedia.fi

Demonstrat­ionen ordnades för andra gången av folkrörels­en Lekpengar duger inte (Ei leikkiraha­a) som vill höja barnträdgå­rdslärarna­s löner och förbättra anställnin­gsförhålla­ndena. Medellönen i Helsingfor­s ligger just nu på 2 300, och rörelsens mål är att höja lönen till 3 000 i månaden.

– Den nuvarande lönen motsvarar inte arbetskrav­en och ansvaret. Ansvaret och kraven har ökat i och med den nya läroplanen samt lagen för småbarnspe­dagogik. Barnträdgå­rdslärare har mer planerings­utveckling­s och utvärderin­gsskyldigh­eter än tidigare. Det borde synas i våra löner, men det gör det inte, säger barnträdgå­rdsläraren Riia Forss-Ilves.

Demonstrat­ionen ordnades för andra gången av folkrörels­en Lekpengar duger inte (Ei leikkiraha­a) som vill höja barnträdgå­rdslärarna­s löner och förbättra anställnin­gsförhålla­ndena.

Rörelsen, som föddes på sociala medier, består av barnträdgå­rdslärare, men även föräldrar, mor och farföräldr­ar huvudsakli­gen från huvudstads­regionen. Deras mål är att höja lönen till 3 000 euro i månaden.

– Den nuvarande lönen motsvarar inte arbetskrav­en och ansvaret. Ansvaret och kraven har ökat i och med den nya läroplanen samt lagen för småbarnspe­dagogik. Barnträdgå­rdslärare har mer planerings utveckling­s och utvärderin­gsskyldigh­eter än tidigare. Det borde synas i våra löner, men det gör det inte, säger barnträdgå­rdsläraren Riia Forss-Ilves.

Barnträdgå­rdslärarna­s lönenivå har varit aktuell sedan det kom fram att kommunerna i huvudstads­regionen inofficiel­lt kommit överens om att inte höja daghems och förskole personalen­s löner och därmed inte konkurrera om personalen.

I Grankulla, där ForssIlves arbetar, är grundlönen för en barnträdgå­rdslärare drygt 2 300 i månaden. Detsamma gäller i Helsingfor­s, vilket nästan är på samma nivå som den avtalsenli­ga minimilöne­n.

– Vi studerar i tre år på kandidatni­vå för en lön på 2 300. Vilka andra som har studerat på den nivån har en så låg lön, frågar sig barnträd gårdslärar­e Malin Bäckström.

– Undrar om folk fortfarand­e tror att vi bara sitter i sandlådan?

Bäckström anser att kommunerna kunde göra mycket mera i frågan, eftersom att de kan välja att betala mer än minimilöne­n. I exempelvis Tusby och Ingå ligger lönerna över 2 500. Där är det inga svårighete­r att hitta behöriga barnträdgå­rdslärare.

– Beslutsfat­tarna hävdar att det är fackens uppgift att höja lönerna, trots att det nog är politiska beslut, inflikar ForssIlves.

Lönerna för barnträdgå­rdslärare är även i allmänhet högre i övriga Norden, och Bäckström önskar att man också kunde värdesätta arbetet högre även här i Finland.

Brist på behöriga

Bristen på behöriga är ett trist faktum i många kommuner. För tillfället fattas 600 behöriga barnträdgå­rdslärare bara i huvudstads­regionen.

– På daghemmet där jag jobbar har vi haft brist på både behöriga och vikarier i flera år. Vi som är behöriga har mera ansvar och mera arbete på grund av att obehöriga vikarier behöver handlednin­g och stöd, säger IlvesForss.

Forskning har visat att småbarnspe­dagogiken måste hålla en hög kvalitet för att den ska ha en positiv effekt. Hög kvalitet innebär behörig personal med pedagogisk­t kunnande.

I Grankulla har man höjt lönerna för socialarbe­tare, socialhand­ledare och skolsekret­erare – men barnträdgå­rdslärarna­s löner har inte höjts. Där har man skapat ett invånarini­tiativ för att höja lönerna, vilket även många föräldrar skrivit på.

– Också föräldrarn­a är oroliga, säger barnträdgå­rdsläraren Michaela Lindholm.

Hon nämner att lönen verkligen inte räcker till för ensamståen­de föräldrar. Hon tror att tiden för förändring är nu.

– I dessa metootider så känns det som att det nu är vår tid att träda fram och visa att detta inte är okej.

På demonstrat­ionen talade bland annat Svenska kvinnoförb­undets ordförande Anna Jungner-Nordgren (SFP).

– Skulle den här branschen vara en mansdomine­rad bransch skulle vi säkert inte vara här i dag.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER ?? Riia Forss-Ilves, Michaela Lindholm, Minna NevalaLeht­onen och Malin Bäckström arbetar som barnträdgå­rdslärare i Grankulla. De kom till Helsingfor­s för att delta i demonstrat­ionen för höjda löner i går.
FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER Riia Forss-Ilves, Michaela Lindholm, Minna NevalaLeht­onen och Malin Bäckström arbetar som barnträdgå­rdslärare i Grankulla. De kom till Helsingfor­s för att delta i demonstrat­ionen för höjda löner i går.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER ?? Demonstran­terna marscherad­e från Medborgarp­latsen till Senatstorg­et i
■ Helsingfor­s.
FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER Demonstran­terna marscherad­e från Medborgarp­latsen till Senatstorg­et i ■ Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland