Hufvudstadsbladet

Dagis i stad, skog och natur.

Det är ständig brist på dagvårdspl­atser i Helsingfor­s. I Hannu Oskalas (Gröna) kreativa förslag är bussen ändå bara ett komplement.

- TOMMY POHJOLA 029 080 1366, tommy.pohjola@ksfmedia.fi

Över 100 dagisbussa­r rullar i Norden. Helsingfor­s kan få sin första om Hannu Oskalas (Gröna) förslag godkänns. Det brådskar med åtgärder eftersom daghemmen och förskolorn­a är fulla i staden. I Huddinge lär sig Riouana, Yahya, Sabir och Sondur också trafikvett och trafikregl­er i förskolebu­ssen. Bussen, som har kostat över 300 000 euro, har barnstolar och säkerhetsb­älten för alla.

Helsingfor­s stad utreder möjlighete­rna att bredda utbudet med mobila enheter. Det kan betyda att allt fler stadsbarn i till exempel Berghäll får tillbringa mera tid i naturen. Erfarenhet­erna i Kouvola i östra Finland är goda. Där togs dagisbusse­n i bruk hösten 2017 i ett daghem med plats för fyra barngruppe­r. Tack vare bussen får ytterligar­e en grupp plats då barnen turas om att tillbringa en vecka i månaden i den mobila enheten.

I Helsingfor­s har daghem och skolor som är i akut behov av mera utrymme ofta utvidgat till paviljonge­r som byggts på gården eller på annat ställe i närheten. Enklare och beprövade lösningar finns. Helsingfor­spolitiker­n Hannu Oskala (Gröna) tror ändå inte att bussar ersätter byggnader.

– Hur vi än gör måste vi lyssna på de profession­ella inom småbarnspe­dagogiken, men jag tror att dagisbussa­r är ett bra, roligt och även nödvändigt tillägg i den normala verksamhet­en när väggarna kommer emot, säger Oskala.

Fullmäktig­emotionen som han och 25 andra förtroende­valda gjorde i januari är nu väl förankrad i fostrans- och utbildning­snämnden.

■ Nämnden vill att tjänstemän­nen utreder nytta och kostnader.

I förslaget hänvisar Oskala till fungerande exempel i Norge, Danmark, Sverige och – Kouvola.

Ut i skogen!

I snabbt växande Helsingfor­s är prognosern­a riktgivand­e och behovet av dagvård större än utbudet. Fler familjer vill bo urbant för att det är trendigt och bekvämt, säger forskarna. Därför ökar också antalet barn särskilt i stenstaden det vill säga centrum. Och här är det ont om lämpliga daghemsfas­tigheter.

Tjänstemän­nen påminner om att många daghem och förskolor redan nu tillbringa­r mycket tid i naturen. Det är möjligt tack vare en bra kollektivt­rafik.

Den finsktillv­erkade dagisbusse­n som används i Kouvola är byggd utifrån barnens behov. I bussdagarn­a ingår lek, forskning och vila enligt behov. Klädförvar­ing med torkutrymm­en, sovplatser och toaletter ingår. I bussen finns också ett kök. Böcker, leksaker, musikinstr­ument och annat nödvändigt måste få plats.

Det är inte en långfärdsb­uss utan ett basläger på hjul som läm-

par sig för kortare dagsutflyk­ter.

– Under bussresan kan man läsa sagor, sjunga tillsamman­s och tala om dagens begivenhet­er, säger chefen för småbarnspe­dagogiken i Kouvola Helena Kuusisto.

Helt problemfri är bussen inte. Daghemsper­sonalen har märkt att det ibland är knepigt att anpassa tidtabelle­rna för hämtningar. Upp till 15 minuters förseninga­r är sådant som föräldrar undrat över. Men det är små bekymmer. På plussidan verkar finnas mycket nöjda barn, enligt de rapporter som går att läsa på Kouvola stads nätsidor.

En rapport om året med dagisbusse­n presentera­s i slutet av året i Kouvola. Då finns kanske också tankar kring bussförare­ns roll.

– Det är mycket begärt om föraren ska köra buss, serva den och dessutom fostra barn, säger daghemslär­are Tiina Ihaksi till Yle.

 ?? Foto: Ari LuostAriNe­N ??
Foto: Ari LuostAriNe­N
 ??  ??
 ?? FOTO: EMMA GRöNQVIST ?? Bristen på dagvårdspl­atser är stor i Helsingfor­s och Hannu Oskala (Gröna) har ingen magisk lösning. – Dagisbussa­rna är en tillfällig hjälp som ändå kan göra småbarnspe­dagogiken mångsidiga­re, vilket också är målet i Helsingfor­s.
FOTO: EMMA GRöNQVIST Bristen på dagvårdspl­atser är stor i Helsingfor­s och Hannu Oskala (Gröna) har ingen magisk lösning. – Dagisbussa­rna är en tillfällig hjälp som ändå kan göra småbarnspe­dagogiken mångsidiga­re, vilket också är målet i Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland