Hufvudstadsbladet

Sipilä försvarar regeringen­s sysselsätt­ningspolit­ik

-

Regeringen­s linje för sysselsätt­ningspolit­ik handlar om att få in folk på arbetsmark­naden, inte om att försämra arbetsvill­koren, säger Sipilä.

Statsminis­ter Juha Sipilä (C) upprepade i Yle Suomis intervju på söndagen de motiv som regeringen har för att göra det möjligt att anställa med tidsbundna kontrakt utan motivering, och för att göra det enklare för små företag att säga upp anställda.

Sipilä säger att ungdomsarb­etslöshete­n i Finland inte minskat i samma takt som övriga gruppers arbetslösh­et och att förslaget om förenkling­en av ingåendet av tidsbundna kontrakt endast gäller unga som varit arbetslösa minst tre månader.

– Detta görs för att sänka tröskeln för att anställa en sådan ung person. Det handlar inte om att försämra den personens arbetsvill­kor. Syftet är att en ung person ska få möjlighet att visa vad man går för och att avtalet utvecklas till en normal anställnin­g med normala villkor, säger Sipilä.

Sipilä ser ingen risk för att en förenkling av företagens möjlighet att anställa på tidsbundna kontrakt leder till att unga människors arbetsliv blir en lång räcka korta anställnin­gar, något som kritiker menar försvagar i synnerhet unga kvinnors inkomst och framtidstr­o.

Meningen är att göra det enklare för människor att få in en fot på arbetsmark­naden, säger Sipilä.

– Jag ser ingen fara för att de tidsbundna avtalen skulle bli fler. Vad skulle det vara för idé för en arbetsgiva­re att efter en kort anställnin­g på tre månader ta in en annan person på tidsbunden anställnin­g, då den första precis lärt sig jobbet, säger Sipilä.

Regeringen­s förslag om att göra det enkelt för företag med mindre än 20 anställda att säga upp personer på individuel­l grund har väckt kritik inte minst bland fackföreni­ngarna där man är beredda att utlysa politiska strejker om förslaget godkänns.

Sipilä säger att förslaget har att göra med att regeringen vill sänka tröskeln för små företag att rekrytera personal. Han säger att arbetslösh­eten försvinner om ensamföret­agare vågar börja anställa.

– Problemet finns just i de små företagen där det är en stor risk att anställa, men även en stor möjlighet. Vi vill uppmuntra små företag att anställa mer folk, säger Sipilä.

 ?? IKäHEIMO
FOTO: LEHTIKUVA/SAMULI ?? Unga behöver få visa vad de går för, säger Juha Sipilä.
IKäHEIMO FOTO: LEHTIKUVA/SAMULI Unga behöver få visa vad de går för, säger Juha Sipilä.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland