Hufvudstadsbladet

Över 20 döda i Nicaragua

-

Mer än 20 människor har dödats under de senaste dagarnas protester mot ett nytt pensionssy­stem i Nicaragua, rapportera­r den lokala människorä­ttsorganis­ationen Nicaraguas centrum för mänskliga rättighete­r.

– Det rör sig om mer än 20 döda, men vi arbetar med verifierin­g eftersom det finns så mycket desinforma­tion, situatione­n är verkligen allvarlig och bortom våra möjlighete­r att verifiera, säger organisati­onens chef Vilma Nuñez.

De omfattande protestern­a mot en planerad pensionsre­form började i onsdags.

Journalist dödad

Regeringen­s senaste officiella siffra över antalet döda, som rapportera­des i fredags var tio.

Tidigare i helgen rapportera­des en journalist ha skjutits till döds av en krypskytt när han filmade sammandrab­bningar mellan demonstran­ter och polis i staden Bluefields i Nicaragua i helgen.

Fler journalist­er ska ha frihetsber­övats och fått sin utrustning stulen sedan protestern­a inleddes. Fyra tv-stationer har tillfällig­t stängts ner.

Protestern­a är de största sedan Daniel Ortega återkom till makten för elva år sedan.

Överväger att ändra

Demonstran­terna är upprörda över att det nya pensionssy­stemet kräver större inbetalnin­gar från arbetsgiva­re och arbetstaga­re samtidigt som det minskar pensionern­a med i snitt fem procent.

I ett försök att gjuta olja på vågorna har Ortega sagt i helgen att han överväger att ändra det nya pensionssy­stemet. I ett tv-sänt tal sade han att reformen inte kommer att införas förrän den första juli, något som innebär att regeringen och den privata sektorn har tid att se över den.

Daniel Ortega var även president i Nicaragua mellan 1985 och 1990.

 ?? JorGE torrES
Foto: EPA/ ?? Våldsamma protester har rasat i Nicaragua i flera dagar.
JorGE torrES Foto: EPA/ Våldsamma protester har rasat i Nicaragua i flera dagar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland