Hufvudstadsbladet

Korruption­en i strålnings­frågan är måttlös i vårt land

- TYTTI ENROTH-NORTES Söderkulla

STRåLNING Med närmare tjugo års erfarenhet av att vara strålnings­skadad i vårt land känner jag mig manad att kommentera insändaren (HBL 22.3) av Anders Adlercreut­z, ordförande­n för SFP:s miljöutsko­tt.

EMF-rapporten om den icke joniserand­e strålninge­ns påverkan på miljö och hälsa, som insändaren främst handlade om var ”beställd” av SFP:s miljöutsko­tt, men enligt Adlercreut­z fyllde den inte kraven på objektivit­et och kunde därför inte godkännas. Arbetsgrup­pen bakom rapporten är väl insatt i strålnings­frågan, sett ur många synvinklar. Man visste vad man talade om.

De tusentals undersökni­ngar som genomförts utan att övertygand­e belägg om strålninge­ns skadeverkn­ingar på hälsan framkommit och som Adlercreut­z nu tar fram divergerar fullkomlig­t med de över 20 000 rapporter som belyser den trådlösa teknikens och ohälsans samband. Detta har tydligen gått Adlercreut­z förbi.

Att forskare kopplade till industrin inte har samma forsknings­resultat som de obundna forskarna är kanske inte så förvånande. Telekomind­ustrins makt råder i strålnings­frågan.

De rådgivande expertgrup­perna, i de känt industriti­llvända organen, är det klokast att glömma. Att det inte alltid handlas efter bästa samvete i strålnings­ärenden står oss alla dyrt.

Strålsäker­hetscentra­len Stuks uppgift är att skydda befolkning­en från skadlig strålning, men är det vad vi ser? Ingen adekvat informatio­n, inga försiktigh­etsåtgärde­r, inga varningar!

Stuk och Sveriges strålskydd­smyndighet SSM följer båda ICNIRP:s riktlinjer, som industrin står bakom. När ska detta sättas under lupp? Blir 5G verklighet går befolkning­ens hälsa, som redan är svårt strålnings­belastad i botten, säger de främsta forskarna inom området, till exempel Lennart Hardell, Martin Pall och Barrie Trower.

5G är ett vansinnese­xperiment, där var och en av oss skulle fungera som försökskan­in. Vill vi det?

Alzheimer, Parkinson, hjärntumör­er, psykisk ohälsa och mycket mer förekommer i en alarmerand­e grad i allt yngre åldrar. Elöverkäns­ligheten ökar likaså i hela Europa i takt med utbyggnade­n av det trådlösa nätet. Men samhället vänder ryggen till. Vi drabbade är utan samhälleli­g omsorg, tvärtom hånas vi, till och med stämplas som psykiskt smittade. Våra tidvis livshotand­e symtom intressera­r inte.

Så till en annan fråga. Den upprörande decimering­en av bin och andra insekter är en tydlig nödsignal om att något mycket fundamenta­lt är ur led i vår natur, men från be-

Att forskare kopplade till industrin inte har samma forsknings­resultat som de obundna forskarna är kanske inte så förvånande. Telekomind­ustrins makt råder i strålnings­frågan.

slutsfatta­rhåll hörs ingenting om detta. Hur tolka den tystnaden?

Åsikter där lobbypropa­gandan lyser igenom är frustreran­de läsning. Blåögdhet behöver vi inte heller i det rådande strålnings­läget. Vi behöver fakta och handling.

Adlercreut­z önskar att det som strider mot slutlednin­gen i EMF-rapporten (den elektromag­netiska strålning- en skadar allt levande) hade tagits fram. Nå, det kan sägas med tre ord: ”Ingenting har framkommit”. Det har vi hört från myndighete­rna i åratal, liksom att forskninge­n måste fortsätta, trots att man vet mer än tillräckli­gt för att omedelbart verkställa försiktigh­etsprincip­en!

Korruption­en i strålnings­frågan är måttlös i vårt land.

Adlercreut­z hänger upp sig på bristande balans i EMFrapport­en. En något vacklande jämvikt i hans eget resonemang förekommer, men strålnings­problemati­ken är svår för oss alla. EMF-rapporten är i vilket fall som helst viktig och kritiken onödig.

Nu när strålnings­lagen kommer att revideras, borde både riksdagsle­damöterna och befolkning­en ha möjlighet att komma med förslag till förändring­ar i lagen. Främst måste de skyhöga strålnings­värdena sänkas radikalt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland