Hufvudstadsbladet

Uppiggande med ny rörelse

-

Det är svårt att se varför det i Finland inte skulle finnas rum för en sådan hör rörelse.

I Finland har Centern och Samlingspa­rtiet fastnat i social- och hälsovårds­reformen. I social och hälsovårds­diskussion­en finns i praktiken bara två ord: valfrihet och landskap. I ingetdera partiet kan någon på ett övertygand­e sätt säga hur de förbättrar medborgarn­as hälsovård från det nuvarande.

Samlingspa­rtiets och centerns hjälpparti Blå framtid kallar sig också marknadsli­beral. Hittills har det inte blivit klart hur De blås liberalism skiljer sig från Samlingspa­rtiets och Centerns liberalism.

På den nya liberala rörelsens tomt kunde man också hitta De gröna men under den nuvarande partiordfö­randen Touko Aalto har De gröna förlorat sin kvicktänkt­het.

Sannfinlän­darna igen bara fortsätter sin mögliga flykting- och EU-kritik.

Sen har vi SDP. De behöver inte göra någonting just nu. Regeringen sköter med sitt snurrande av social- och hälsovårds­reformen och aktivering­smodellen jobbet åt SDP. Partiordfö­rande Antti Rinne kan i lugn och ro förbereda sig för en flytt till Villa Bjälbo – om det inte verkligen föds en motvikt till de gamla partierna likt En Marche!-rörelsen.

Det skull bara vara uppiggande om Finland redan i sommar skulle ha ny liberal rörelse i full fart.

Aamulehti Om Hjallis Harkimo och Mikael Jungners nya rörelse.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland