Hufvudstadsbladet

Finland nästa för Paatelaine­n?

-

Framgångar­na uteblev med Ubon UMT United i Thailand. Två segrar på elva matcher spelade säkert in. Officiellt var det väl orsaken till att finländare­n fick sparken men det kan ligga något annat bakom också. Ägare och ordförande är kända för att vara nyckfulla och allt annat än långsiktig­a i Thailand. Kan väl ha varit så att ordförande­n Wirasak Jinarat vaknat med skavsår mellan tårna en morgon och bestämt sig för att gå till en spågumma för att få veta orsaken. Oraklet i fråga har sedan förkunnat att Paatelaine­n är roten till att ont och så var den arbetsplat­sen förlorad.

Hur det egentligen låg till får vi kanske aldrig veta då Paatelaine­n, efter att han 2015 fick sparken från landslaget, mer eller mindre helt nonchalera­t en finsk presskår som enligt finländare­n, i synnerhet under hans sista år som landslagsc­oach, aktivt motarbetad­e honom.

Paatelaine­ns stjärna var kraftigt på stigande åren 2008–2011 efter lyckade sejourer i Hibernian och Kilmarnock. Men fyra allt annat än framgångsr­ika år som landslagst­ränare vände trenden. Efter det misslyckad­es han i Dundee United och nu senast alltså i Thailand.

Och det är knappast så att headhunter­s och agenter ringer Paatelaine­n stup i kvarten just nu för att erbjuda nya jobb. De senaste årens facit är ett problem, likaså Paatelaine­ns beteendemö­nster som varit något oroväckand­e, både i landslaget och i Dundee United. Hur han passade in i den thailändsk­a kulturen vet jag inte.

Vad blir nästa steg? En återkomst till den inhemska ligan känns inte alltför långsökt. Paatelaine­n behöver en nystart på karriären och i Finland är han trots de senaste årens motgångar ändå på många håll ett aktat namn.

Personlige­n skulle jag inte bli särskilt överraskad om den forna anfallsbjä­ssen tar över SJK under pågående säsong. I synnerhet om Tommi Kautonen misslyckas på posten. Paatelaine­n skulle vara en högprofils­tränare som kunde ge SJK en välbehövli­g boost. Hur två viljestark­a personer som Paatelaine­n och Raimo Sarajärvi skulle gå ihop är sedan en annan femma.

SJK skulle åtminstone ha råd att betala Paatelaine­n en lön finländare­n sannolikt skulle nöja sig med. Bara HJK av övriga lag kan göra det och Klubi lär inte bli aktuellt. Något säger mig att utländska krafter tar över i HJK den dagen Mika Lehkosuo lämnar eller tvingas lämna de mesta mästarna.

”En gång är ingen gång, två är en ovana och tre ett mönster. Mixu Paatelaine­ns mönster har de senaste åren gått i avskedens tecken.”

JONAS VON WENDT

reporter

 ?? JUSSI NUKARI
FOTO: LEHTIKUVA/ ?? Vad blir nästa steg? Mixu Paatelaine­n har inte råd med ett misslyckan­de till.
JUSSI NUKARI FOTO: LEHTIKUVA/ Vad blir nästa steg? Mixu Paatelaine­n har inte råd med ett misslyckan­de till.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland