Hufvudstadsbladet

Emoji

- Källor: Wikipedia, ABC, Emojipedia, New York Museum of Modern art, emojitrack­er.com, SAOL.

● Ordet emoji kommer från japanskan och betyder bildtecken. Ofta beskrivs den som en slags piktogram.

● Olika försök att med parenteser, punkter och streck skapa ”bilder i text” gjordes redan långt innan digitalise­ringen, men emojin som vi känner den i dag lanserades 1999 i Japan.

● Shigetaka Kurita tog fram de första 176 symbolerna för det japanska mobilföret­aget NTT docomo. Han är egentligen ekonom till utbildning­en och saknade erfarenhet­er av såväl design som programmer­ing. På grund av det sena 90-talets tekniska begränsnin­gar hade han maximalt 12 x 12 pixlar till förfogande för varje emoji.

● I dag är de tekniska möjlighete­rna större och sedan det tidiga 2010-talet har användning­en av emojier exploderat globalt. Numera finns det tusentals olika varianter.

● Smileyn är en emoji, men alla emojier är inte smileys. Alla emojier uttrycker heller inte känslor och humörinfor­mation, även om statistike­n på till exempel emojitrack­er.com vittnar om att detta är den överlägset viktigaste funktionen.

● En knivig fråga handlar om emojier och copyright. I princip äger skaparen rättighete­rna till en ny emoji, och företag som Apple bevakar sina upphovsrät­ter också på detta område – andra emojier är så kallad public domain. Shigetaka Kurita har själv inga ekonomiska anspråk på sina 176 originalem­ojier, och då New York Museum of Modern art kunde foga dem till sina permanenta samlingar, fick de dem i gåva av NTT docomo.

● På svenska böjer vi: En emoji, den där emojin, flera emojier, de där emojierna. En smiley, den där smileyn, flera smileys, de där smileysarn­a. Även formen smilis förekommer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland