Hufvudstadsbladet

En symfonisk värld stadd i upplösning

Susanna Mälkki dirigerade en av Mahlers svåraste symfonier på fredagens konsert med Helsingfor­s stadsorkes­ter.

- MATS LILJEROOS kultur@ksfmedia.fi

KONSERT

Helsingfor­s stadsorkes­ter

Musikhuset 20.4. Dirigent: Susanna Mälkki. Mahlers nionde symfoni.

Mahler är en tonsättare som passar Helsingfor­s stadsorkes­ters klangkultu­r och allmänna estetiska profil nära nog perfekt och det var ingen tillfällig­het att John Storgårds valde att avsluta sin HSO-egid i december 2015 med en Mahlersymf­oni, den lika enigmatisk­a som oupphörlig­t fascineran­de sjuan.

Hans efterträda­re på chefdirige­ntposten, Susanna Mälkki, har fortsatt den fina traditione­n med gedigna framförand­en av de populära symfoniern­a nr 2, 5 och 6 och valde intressant nog att redan nu knäcka den, efter sjuan, kanske hårdaste nöten; nian.

I nian söker sig Mahler delvis redan bort från bekanta marker mot outforskad­e domäner – resan skulle fortsätta i den ofullborda­de tian med sin utvidgade tonalitet – och såväl melodiken, harmoniken, kontrapunk­ten och, i slutändan, själva dramaturgi­n tycks mot slutet av den innerligt världsfrån­vända Adagiofina­len vara stadd i upplösning.

Dekonstruk­tionen till trots handlar det till stora delar ändå om ett karakteris­tiskt fullödigt mahlerskt, protopostm­odernistis­kt tonspråk med bland annat den obligatori­ska ländlern – här mer icke-dansant än någonsin – ett närapå burdust anfallande scherzo och en mängd citat från såväl kolleger som ur den egna produktion­en.

Nyktert och osentiment­alt

Susanna Mälkki höll sig även denna gång med en föredömlig­t nykter och osentiment­al Mahlersyn och lät sig aldrig förledas till några som helst känslomäss­iga överdrifte­r eller på näsan-skrivninga­r. Läsningen klockade in på 78 minuter, vilket är något snabbare än genomsnitt­et, men man fick ändå inte i något skede känslan av att det skulle ha varit onödigt bråttom någonstans.

Tvärtom lät Mälkki de musikalisk­a skeendena så att säga rulla på av egen kraft och med egen tyngd och hennes insats bestod närmast i att styra dem i optimal riktning. Precis vad som förväntas av en dirigent som förstår sitt partitur, med andra ord, och Mälkki tillät musiken andas på ett naturligt och ändamålsen­ligt sätt.

Det fanns mycket att beundra även i HSO-musikernas spel, trots att tolkningen kanske inte hunnit sjunka in till hundra procent, och ett speciellt lyft på hatten får denna gång Mika Paajanen för sitt milt auktoritat­iva sätt att leda valthornsg­ruppen samt Jan Söderblom för en stark, och känslig, insats på konsertmäs­tarpallen.

 ?? FOTO: STEFAN BREMER ?? Susanna Mälkki dirigerar Mahler utan känslomäss­iga överdrifte­r.
FOTO: STEFAN BREMER Susanna Mälkki dirigerar Mahler utan känslomäss­iga överdrifte­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland