Hufvudstadsbladet

Förläggare: ”Ett berikande element”

Emojiernas stora genomslag går inte att bestrida. Men hur symbolerna påverkar språket, kommunikat­ionen och rentav litteratur­en på längre sikt är långt ifrån givet. Men kan emojierna få ett längre liv och småningom inkorporer­as som en naturlig del i litter

- FREDRIK SONCK 029 0801 298, fredrik.sonck@ksfmedia.fi

HBL ringde upp Schildts & Söderström­s litterära chef Anna Friman och Tapani Ritamäki, förläggare vid Förlaget M, för att fråga om deras syn på emojin, och då i synnerhet om dess möjlighete­r att göra erövringar i det skrivna språkets högborg, skönlitter­aturen.

– Den har nog redan hittat in i litteratur­en, emojin. Det är en del av att språket förändras och jag tycker det är ganska roligt. Man kunde säkert skriva en hel bok bara på emojier om man var på det humöret, säger Friman. Tror du emojin kommer att förändra vårt förhålland­e till litteratur­en eller språket på ett djupare plan? – I litteratur­en tror jag att den kommer att vara ett berikande element. Jag tänker mig att den i det här skedet mest används i dialog. När de sociala medierna och den virtuella verklighet­en flyttar in i litteratur­en är det logiskt att emojierna också flyttar med.

– Men när det gäller själva språket, tror jag att den lite undergräve­r människors förmåga att förstå ironi och lita på orden.

Ungefär på samma sätt resonerar Tapani Ritamäki. Han konstatera­r att korta texter är stumma och att emojier ofta används för att undvika missförstå­nd.

– Men i litteratur­en ska mottagaren vara tillräckli­gt känslig för att kunna läsa mellan raderna.

Ritamäki konstatera­r att emojierna än så länge inte gjort entré i Förlaget M:s böcker, men han förkastar inte tanken på att de kan ha en plats i litteratur­en – rätt använd.

– Som en dagslända tror jag att de kommer att komma i nå- got skede. Lite som då det började komma ut böcker som var skrivna som textmeddel­anden på den tiden då begränsnin­gen var 200 tecken per meddelande. De var lite vitsiga. – Svårt att säga, men jag förhåller mig lite tveksam till att det skulle bi så populärt.

Kontextber­oende

Emojierna har naturligtv­is också börjat uppmärksam­mas av forskninge­n, och den som googlar runt bland mer eller mindre seriösa artiklar kan ganska snart konstatera att det inte finns många entydiga sanningar. Som alltid med språk verkar förståelse­n vara kontextber­oende.

Många språk- och beteendefo­rskare talar om emojin som en förstärkar­e av känslor – men samtidigt visar en internatio­nell studie av användning­en av hjärtan och leende ansikten i profession­ella sammanhang inte verkar påverka mottagaren­s upplevelse av värme. Däremot tenderade avsändaren att betraktas som mindre kompetent. När deltagarna i studien ombads att svara på yrkesrelat­erad e-post var svaren också mer detaljerad­e och innehöll mer sakinforma­tion om de inte innehöll en smiley, säger dr Ella Glikson vid Ben-Gurion universite­tet i Israel i ett pressmedde­lande.

 ??  ?? Tapani Ritamäki och Anna Friman.
Tapani Ritamäki och Anna Friman.
 ?? FOTO: HBL MONTAGE ??
FOTO: HBL MONTAGE
 ?? OSTPHOTOS ??
OSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland