Hufvudstadsbladet

BLOGGAT

- PATKA Utdrag ur bloggtexte­n, som i sin helhet finns på livslard.blogg.hbl.fi.

God mat kräver smör och grädde, sade min mormor då hon stod vid spisen. Det gjorde hon ofta, stod vid spisen och sade, ja ni vet vad. Hon var ytterst skicklig på att laga mat. Allt hon gjorde smakade gott och mera än gott. Det märkliga var att hon inte behövde just några ingrediens­er. Det räckte med vad som råkade finnas i kylskåpet och vips hade hon trollat fram en härlig middag.

Jag försökte ibland fråga hur hon hade tillrätt maten. Men det var lönlöst att försöka få ut något redigt svar. Ta en näve salt, en liten näve peppar och så låter du det vara i ugnen tills det är färdigt, nog ser du när det är klart. Inte tal om några recept. Och kom ihåg smöret och grädden!

I dag talas det mycket om mat – hälsosam mat, miljövänli­g mat och etisk mat är begrepp man stöter på titt som tätt. Alltid är det inte så klart vad som är bra och vad som är dålig mat. Det handlar ju inte enbart om smaken nu längre.

Sallad är hälsosamt, det finns mycket fibrer i sallad. Men det krävs en massa vatten för att odla sallad och vatten är en bristvara. Inte hos oss men i många andra länder. Kött är inte bra, inte fast det skulle vara riktigt gott. Köttproduk­tionen kräver både vatten och foder och producerar kopiösa mängder växthusgas­er till på köpet. Världshave­n börjar vara slutfiskad­e och fiskodling­arna förorenar våra havsvikar. Så vad skall vi då äta? Insekter sägs vara framtidens mat. Insekterna är rika på protein, de är både lätta och miljövänli­ga att odla. Och de lär smaka riktigt gott.

Odlarna är skeptiska, de vill hålla sig till de traditione­lla grödorna och kreaturen. Det är svårt det här med förändring. En bonde som jag hörde på radion sade att folk inte kommer att ändra sina matvanor och att det därför inte är lönt att börja uppföda gräshoppor.

Där tror jag att han har fel. Våra ungdomar har redan ändrat sina matvanor. De längtar inte, såsom jag, efter mormors smörstekta strömminga­r och gräddsåser. God mat kräver smör och grädde

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland