Hufvudstadsbladet

Klyschor och kuslig stämning

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Poliskvinn­an Hedda Hersoug (Ingvild Holthe Bygdnes) flyttar från den stressiga storstaden tillbaka till sin hembygd. Där blir det inte alls det lugnare tempo som hon hoppats på, i stället börjar folk försvinna och mördas varvid värsta polisjakte­n på en misstänkt seriemörda­re drar i gång. Som arbetspart­ner får Hedda en manlig polis (Jakob Oftebro) söderifrån som inte är någon prydnad för sin kår och som hon inte kommer överens med.

Handlingen utspelar sig på en fiktiv ort i nordöstra Norge; serien är inspelad på Varangerha­lvön i Finnmark. Dessa karga och mäktiga trakter befolkas av speciella typer – mer nordisk noir går det knappast att bli. I bygden pågår en hel del mystiskt: en religiös sekt har sina ritualer, en knarkliga är i farten, och tonårstjej­erna har ett farligt maktspel sinsemella­n. Det är heller inte första gången som folk försvinner i trakten: Heddas egen mamma gjorde det för trettio år sedan.

Det är med andra ord en hel del återanvänd­a ingrediens­er i den sjudelade norska kriminalse­rien Monster (NRK 2017). Men med tanke på att man sett det mesta i någon variant tidigare är det ändå inte så klyschigt som man skulle kunna befara. Att vara ny och egen i kriminalse­riegenren är inte heller det lättaste; snarare än att vara originell är väl utmaningen att gjuta liv i genrekonve­ntionerna.

Monster lever inte upp till sina uppenbara förebilder som True Detective eller Top of The Lake men är ändå intressant­are än mycket annat i genren. Dess främsta styrka är den speciella, krypande stämning den bygger upp, där det ödsliga landskapet och de fullsnygga Kaurismäki­miljöerna ramar in handlingen. Även om det inte är något Twins Peaks är det underligt på ett bra sätt. Trots att premissen kan verka nött är det kanske ändå inte så märkligt att manuset vann European Script Awards som den mest nyskapande serien 2017. Möjligen säger detta också något om hur formaterad­e tv-serier är i dag och hur lite det krävs för att något ska betraktas som nyskapande. Yle Fem 22.00

Även om det inte är något Twins Peaks är det underligt på ett bra sätt.

 ?? FOTO: TOM
BALGAARD, NRK ?? Jakob Oftebro och Ingvild Holthe Bygdnes smutsas ner under sin jakt på en seriemörda­re i nordöstlig­aste Norge.
FOTO: TOM BALGAARD, NRK Jakob Oftebro och Ingvild Holthe Bygdnes smutsas ner under sin jakt på en seriemörda­re i nordöstlig­aste Norge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland