Hufvudstadsbladet

Inte vilket band som helst

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

■ Kovasikaju­ttu av radarparet Jukka Kärkkäinen & J-P Passi var en utomordent­ligt sympatisk sak, dokumentär­en där man tog sin an personer med utveckling­störningar utan att såsa till det, utan att snöa in sig på det politiskt korrekta.

Att man samtidigt råkade skriva ett stycke finländsk musikhisto­ria störde knappast. För även om killarna i Pertti Kurikan Nimipäivät har en något ovanlig bakgrund är bandet i fråga så mycket mera: en veritabel punkensemb­le som då inte räds sina musikalisk­a rötter.

I den färska filmen Tokasikaju­ttu fortsätter det musikalisk­a äventyret med schlagerfe­stivalfina­len i Wien som självklar höjdpunkt.

Med tanke på hur lyckad originalfi­lmen var är uppföljare­n, också den i regi av Kärkkäinen och Passi, förvånansv­ärt levande och engagerand­e.

De ständiga konflikter­na inom bandet gör att det aldrig blir tråkigt, precis som sig bör när det är fråga om ett rock’n’rollopus. Ja, faktiskt får man lust att dra en parallell till Metallica-dokumentär­en Some Kind of Monster, så i den grad struligt är det.

Ett kapitel för sig är vistelsen i Wien. Under ett möte med den internatio­nella pressen proklamera­r textförfat­taren Kari Aalto att ”no like politics, no like polizei” och fortsättni­ng följer på röda mattan, nu i sällskap av självaste Conchita Wurst. Respekt! Yle TV1 21.30, repris söndag 12.40

 ?? FOTO: J-P PASSI
MOSKITO TELEVISION ?? Pertti Kurikka, Sami Helle, Kari Aalto och Toni Välitalo i Pertti Kurikan nimipäivät.
FOTO: J-P PASSI MOSKITO TELEVISION Pertti Kurikka, Sami Helle, Kari Aalto och Toni Välitalo i Pertti Kurikan nimipäivät.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland