Hufvudstadsbladet

Snart blommar 35 000 narcisser på Gullö

Av årets årstider är våren den mest efterlängt­ade. Ett sätt att fira vårens ankomst är att ta sig till Blomdalen på Gullö gård utanför Ekenäs.

- ULLA MIETTUNEN

Att ta en promenad längs promenadst­igarna och narcissäng­arna när våren vaknar är en fantastisk erfarenhet. Det här kan man uppleva hos Lena Aschan på hennes hemgård Gullö gård utanför Ekenäs varje vår under två veckors tid. På gårdens marker, längs en stig på en halv kilometer har man under årens lopp planterat sammanlagt 35 000 narcisslök­ar, fem tusen av dem så sent som i höstas. Ska det bli ännu fler?

– Det där kan jag inte riktigt svara på, vill jag ha ännu fler så beställer jag dem nu på våren och planterar dem till hösten. Plantering­sområdet har nog haft en tendens att bli större varje år, men vi får väl se. Alla narcisser som finns här är ursprungli­gen från Nederlände­rna, första satsen köpte jag av ett finskt företag men resten har vi beställt direkt från Nederlände­rna. Det finns ett tjugotal olika sorter, min egen favorit är en som heter Fortissimo, berättar Lena.

Lena Aschan, som har studerat till agrolog, ville egentligen först bara ha lättskötta växter till gården. Ett ytterligar­e önskemål var att de inte skulle vara intressant­a för sorkar eller harar så då fick det bli narcisser. Narcissern­as blommor och lökar är giftiga så djuren är inte intressera­de av dem. De första tre tusen lökarna planterade­s lite experiment­ellt bredvid den gamla stenladugå­rden år 2007. När experiment­et blev lyckat beställde Lena fler lökar som planterade­s i skogen i talkoarbet­e tillsamman­s med släkt och vänner.

– Vi tog bort det översta lagret av jord i skogen och jämnade ut ytan med traktor. Sen planterade vi lökarna tillsamman­s

och bredde ut bra jord på dem. Eftersom lökarna planterade­s i skogen sådde vi även gräs på dem så att inte ogräs skulle få möjlighet att komma åt dem, säger Lena.

Förra hösten var varm och regnig och det är svårt att veta hur narcissern­a kommer att blomma i år. Oftast har de ändå klarat av alla slags väder och blommat på ungefär samma sätt varje vår. De behöver inte skötas på något speciellt sätt, både gula och vita narcisser kan klara sig fint i årtionden utan några speciella åtgärder.

– Vi har ett eget kafé här på vår gamla stenladugå­rd och håller öppet under hela blomningst­iden. När narcissern­a blommar brukar vi ha cirka tre tusen besökare och då är det bråttom, skrattar Lena.

Efter att narcissern­a har blommat lämnas de i skogen. På sommaren klipper man gräset mellan träden och någon gång i juni eller juli klipper man stjälkarna maskinellt. Den skyltade sandstigen kräver också en del rensning. Förutom narcisssti­gen finns det en ”kärlekssti­g” på den anrika gården. Längs den två kilometer långa stigen finns själva gården och dess byggnader, en lindallé, stenmur, strandänga­r och dessutom ett badhus, som förr i tiden fungerade som väntsal för ångbåtspas­sagerarna. Man får mer informatio­n och guidning om kärlekssti­gen på gården.

 ?? FOTO: ULLA MIETTUNEN ?? Gårdens skogar är fulla av narcisser, den här sorten heter Salome.
FOTO: ULLA MIETTUNEN Gårdens skogar är fulla av narcisser, den här sorten heter Salome.
 ??  ?? foto: arkivbild/NiNa ahtola
foto: arkivbild/NiNa ahtola
 ??  ??
 ?? FOTO: ULLA MIETTUNEN ?? Lena Aschan hälsar alla besökare välkomna till Gullö gård.
FOTO: ULLA MIETTUNEN Lena Aschan hälsar alla besökare välkomna till Gullö gård.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland