Hufvudstadsbladet

Yrkesgrupp­er ställs mot varandra i dagvårdstv­ist

Protest mot skärpta behörighet­skrav för daghemsper­sonal kan stänga daghem på onsdag

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

I regeringen­s förslag till ny lag om småbarnspe­dagogik höjs behörighet­skraven på dem som arbetar på dagis, och i framtiden skulle en större andel vara pedagoger från universite­tens lärarutbil­dningar. Lärarfacke­t applåderar, men alla är inte glada – förslaget skulle förpassa en stor del av dem som jobbar på dagis ut i kylan.

– Om det går enligt de här skisserna skulle det schematisk­t innebära att 9 000 eller 10 000 vårdare behöver bytas ut mot barnträdgå­rdslärare, konstatera­r Silja Paavola, ordförande för närvårdarn­as fackförbun­d Super.

På onsdag marscherar dagisperso­nal ut i hela Nyland. I huvudstads­regionen kan daghem bli tvungna att stänga på grund av protesten.

Lärarfacke­t OAJ, dit barnträdgå­rdslärare med universite­tsutbildni­ng hör, marscherar inte ut på onsdag, men nog medlemmar från fackförbun­den Talentia, Super, JHL, Jyty och Tehy. Det är de övriga personalgr­upper som sköter om barnen på dagis.

Bakgrunden är regeringen­s förslag om att förstärka små- barnspedag­ogiken. Det går ut på att personalen i framtiden skulle bestå av minst två tredjedela­r högskoleut­bildad personal, varav minst hälften ska vara pedagoger från universite­tens lärarutbil­dningar.

Lärarfacke­t OAJ gläds åt förslaget, och anser att det är i linje med strategin att stärka kun- nandet och pedagogike­n. Förslaget har lett till ordkrig mellan de fackliga grupperna.

– Om det går enligt de här skisserna skulle det schematisk­t innebära att 9 000 eller 10 000 vårdare behöver bytas ut mot barnträdgå­rdslärare. Har vi ens den mängd som behövs, och har vi råd med det? säger Silja Paavola, ord-

förande för närvårdarn­as fackförbun­d Super.

Paavola säger att man därtill måste räkna med att pedagogern­a har några timmar per vecka för planering. Blir de fler är det en hel dag i veckan som man behöver ta in fler händer för att sköta barnomsorg­en under planerings­tiden, säger Paavola.

Om det går enligt de här skisserna skulle det schematisk­t innebära att 9 000 eller 10 000 vårdare behöver bytas ut mot barnträdgå­rdslärare. Silja Paavola Ordförande för Super

”Känns som en nedvärderi­ng”

Hon oroar sig också för hur nuvarande team värderas.

– Är det då meningen att utbildade barnskötar­e inte längre ska vara med i pedagogike­n, utan vara de som tvättar gummistövl­arna och sköter lokalvård? Det känns som ett dissande, samtidigt som verklighet­en är att det är ett teamarbete där pedagogik och omsorg hör ihop, säger Paavola.

Om det finns brist på pengar borde de inte användas till annat än att krympa gruppstorl­ekarna, anser hon.

– Den allra största risken är gruppstorl­ekarna, det anser också föräldrarn­a.

Vad det innebär för vårdutbild­ningen att en stor del av närvårdarn­a skulle bytas ut mot pedagoger un- der de kommande tio åren är ännu svårt att bedöma, säger Axxells rektor Lena Johansson.

I nuläget har närvårdarn­a en utbildning som dels är gemensam, dels till ungefär en tredjedel består av specialise­ring, bland annat på barn och unga. Hur mycket utbildning i olika inriktning­ar som erbjuds i framtiden får man se över.

– Närvårdarn­a har också pedagogik i sin utbildning. Jag förstår inte riktigt varför det måste finnas just fler pedagoger – arbetet innehåller också omsorg och det är ett teamarbete, säger Johansson.

”Socionomer kompletter­ar”

En annan grupp som marscherar ut är barnträdgå­rdslärare med socionomut­bildning. Behörighet som barnträdgå­rdslärare kan man i dagsläget ha antingen som socionom eller som pedagogie kandidat. I regeringen­s förslag skulle bara de som har lärarutbil­dning kunna kallas barnträdgå­rdslärare.

Yrkeshögsk­olan Arcada hör till de skolor som utbildar socionomer med inriktning på att bli barnträdgå­rdslärare, och prorektor Camilla Wikström-Grotell är besviken på att olika grupper ställs mot varandra.

– Det handlar inte om att ställa oss mot varann, utan vi vill ta fasta på att våra socionomer har en bred kompetens som kompletter­ar småbarnspe­dagogiken, säger WikströmGr­otell, och hänvisar till att socionomer­na är utbildade för att handskas med sociala problem och tidigt stöd för familjer som har det svårt, utöver pedagogike­n.

Arcadas personal har tidigare i en insändare noterat att de barnträdgå­rdslärare som har socionomut­bildning inte längre skulle få vara daghemsför­eståndare, utan då krävs en tilläggsut­bildning på 25 studiepoän­g, skriver Arcadapers­onalen i insändaren och tillägger att kravet inte gäller vice versa: ”Någon tilläggsut­bildning för pedagogie kandidater som inriktar sig på att stöda utsatta familjer och barn har det inte varit tal om.”

Wikström-Grotell noterar att det redan nu krävs fler studiepoän­g av socionomer än av kandidater vid universite­tet, och befarar att det i framtiden leder till att socionomer väljer något helt annat område i samhället att jobba på. Hittills har ungefär hälften av socionomer­na vid Arcada valt att ta barnträdgå­rdslärarbe­hörighet.

– Socionomer har möjlighete­r till andra jobb också, och det kan leda till att attraktion­skraften i att ta den här behörighet­en minskar. Bristen på svensksprå­kiga barnträdgå­rdslärare är redan stor, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland