Hufvudstadsbladet

Kärnkraftv­erk på Finska viken

Det flytande kärnkraftv­erket Akademik Lomonosov startar sin färd från varvet i S:t Petersburg mot Murmansk under den här veckan. Någon exakt tidtabell för färden har byggherren Rosenergoa­tom inte publicerat.

- KATARINA KOIVISTO 029 080 1345, katarina.koivisto@ksfmedia.fi

Det flytande kärnkraftv­erket Akademik Lomonosov börjar sin resa från S:t Petersburg till Murmansk den här veckan. Någon exakt tidtabell för hur pråmen med det flytande kärnkraftv­erket rör sig på Finska viken har de finländska myndighete­rna inte. Kärnkraftv­erket rör sig utan bränsle eller radioaktiv­t material ombord.

Tidsramen för transporte­n av det flytande kärnkraftv­erket till Murmansk har av det statliga ryska kärnkrafts­bolaget Rosatom angetts till mellan den 20 april och den 20 maj. I praktiken betyder det att Akademik Lomonosov kan ha lämnat varvet i S:t Petersburg i slutet på förra veckan och att transporte­n på Finska viken sker under den här veckan.

Någon uppfattnin­g om mera exakt tidtabell har inte heller Strålsäker­hetscentra­len Stuk. Projektche­f Kim Söderling konstatera­r att det inte heller från rysk sida finns något skäl att informera Stuk, eftersom kraftverke­t transporte­ras utan bränsle eller annat radioaktiv­t material ombord.

– De ryska myndighete­rna har meddelat att kärnkraftv­erket laddas med bränsle först i Murmansk, säger Söderling.

Akademik Lomonosov är 144 meter långt, 30 meter brett och har en vikt på 21 500 ton. Kraftverke­t transporte­ras på en specialbyg­d pråm. Trots sin storlek finns det vanliga lastfartyg som är större, så transporte­n syns inte från land i den finländska skärgården. Däremot kommer den att synas bra till exempel på sin väg genom de danska sunden.

Riskerna med transporte­n har av de finska myndighete­rna tidigare jämställts med de risker vilken större havstransp­ort som helst medför. Enligt estniska medier kommer transporte­n att ledsagas av fartyg från den ryska marinen och den estniska kustbevakn­ingen har uppgett att man följer kärnkraftv­erkets färd noggrant.

Inga specialåtg­ärder

Biträdande kommendöre­n för Finska vikens sjöbevakni­ngssektion Marko Aheristo säger att man givetvis med intresse följer med allt som sker på havsområde­t och kontinuerl­igt utför normal bevakning, men några specialåtg­ärder vidtar kustbevakn­ingen inte. Någon närmare uppgift om transportt­idtabellen har kustbevakn­ingen inte heller.

Akademik Lomonosov är ett pilotproje­kt som ska visa hur användbara flytande kärnkraftv­erk kan vara på avlägsna orter där el- och värmeförsö­rjningen kan vara ett problem. Kraftverke­t har byggts på ett varv i S:t Petersburg och påbörjar alltså nu sin färd via Finska viken och Östersjön, längs den norska kusten mot Murmansk. I Murmansk laddas kraftverke­t med bränsle och går allt planenligt är kraftverke­t i drift 2019.

Kraftverke­t har en produktion­skapacitet på 70 megawatt i två tryckvatte­nsreaktore­r. Det är främst oljeoch gasfälten i norr som behöver energin, men i princip är kapacitete­n tillräckli­g för en stad med cirka 200 000 invånare. Fungerar kärnkraftv­erket som tänkt har till exempel gasbolaget Gazprom redan uttryckt intresse för att köpa flera kraftverk för att förse olje- och gasfälten på Kolahalvön och i Jamal med el och värme.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland