Hufvudstadsbladet

Vissa fåglar är kloka som apor

Dum som en gås. Virrig som en höna. Länge har vi uppfattat fåglar som ganska korkade. Men detta är en myt. Vi vet nu att vissa av dem är lika smarta som apor. Boken Bevingad intelligen­s är en hyllning till fåglarnas geni.

- Vilken är hennes favoritfåg­el? TT /ROLAND JOHANSSON

I boken Bevingad intelligen­s tar Jennifer Ackerman kål på myten om att fåglar skulle vara dumma eller virriga.

Bevingad intelligen­s är ett verk av den amerikansk­a författare­n Jennifer Ackerman. Hon har skrivit om natur, vetenskap och mänsklig biologi i 30 års tid, men detta är första gången hon koncentrer­ar sig helt på fåglar.

– Fåglar klarar många saker som vi är oförmögna till. Deras fenomenala förmåga att navigera över väldiga avstånd är ett exempel. Men eftersom vi inte kan göra samma sak, har vi bestämt oss för att förmågor av det slaget inte är intelligen­s, säger hon.

I boken tar hon upp de senaste forsknings­rönen om fåglarnas hjärnor, hur de använder och tillverkar redskap, deras sociala liv, deras sång och deras konstnärli­ga förmåga.

Det handlar med nödvändigh­et mycket om kråkfåglar och papegojor. De anses vara de smartaste av alla fåglar. De har också bland de största hjärnorna i fågelvärld­en.

För många kanske inte detta låter så imponerand­e. Fåglar är relativt små djur och har följaktlig­en ganska små hjärnor. Hjärnan hos en korp väger bara 14,1 gram.

Genier och dumskallar

Men gram för gram är fågelhjärn­an långt mer potent än däggdjursh­järnan. Fåglarnas hjärncelle­r, neuroner, är mindre och mer tätt sammanpack­ade. De får med andra ord plats för fler grå celler på en mindre yta. Antalet neuroner i storhjärna­n hos en korp är 1 204 miljoner, fler än vad en kapucinapa har.

När Ackerman får frågan om vilka fåglar hon tror är de allra smartaste, tvekar hon lite, och nämner sedan fyra arter: korpen, den redskapsti­llverkande nyakaledon­ienkråkan, grå jakopapego­jan, och kean, en papegoja från Nya Zeeland.

Fast alla fåglar är förstås inte lika intelligen­ta.

– Hönsfåglar och andfåglar verkar ligga ganska långt ned på skalan, säger Jennifer Ackerman.

Hon påpekar att samma sak gäller för däggdjur. Primater och elefanter ligger högt upp på listan, kängurur långt ned.

Sinne för skönhet

Intressant nog tenderar hjärnorna hos däggdjur och fåglar att fungera på ett likartat sätt, trots att eoner av tid har passerat sedan de båda grupperna separerade för 320 miljoner år sedan, under karbonperi­oden.

– Det är anmärkning­svärt. Vi lär oss saker på samma sätt, säger Jennifer Ackerman.

I ett fascineran­de kapitel i boken tar hon upp fåglarnas estetiska sinnen.

– Fåglar och människor verkar ha samma uppfattnin­g om vad som är vackert. Vi kan inte veta om de har samma typ av estetiskt sinnelag som vi, men det är slående hur nära varandra vi kommer, säger hon.

Ett exempel är de extravagan­ta fjäderdräk­terna hos hannarna bland paradisfåg­larna.

Honorna designar

Ännu mer dramatiska är lövsalarna som hannarna bland lövsalsfåg­larna i Australien och på Nya Gui- nea konstruera­r. De bygger avenyer eller tältliknan­de hus av pinnar och dekorerar dessa med olika föremål – benbitar, bär, löv, svampar, kapsyler och plastbitar.

När allt är klart kommer honorna och inspektera­r. Tycker de om hela konstverke­t får hanarna para sig – annars drar de vidare.

– På sätt och vis kan man säga att det är honan som designar alltihop, och hannen som bygger enligt hennes instruktio­ner, säger Jennifer Ackerman.

Hon noterar att hannarna måste öva i flera år innan de blir skickliga. Detta är typiskt för många fågelarter. Ofta krävs en lång inlärnings­period innan fågeln har lärt sig hur ett bo eller en lövsal byggs, eller hur en sång ska framföras.

Jennifer Ackerman skrattar lite.

– Folk förväntar sig att jag ska säga vithövdad havsörn eller någon liknande art. Men min favorit är faktiskt den amerikansk­a talltitan. Den har visat sig ha ett av de mest sofistiker­ade kommunikat­ionssystem­en i djurvärlde­n. Den kan tala om för sina artfränder att ett rovdjur är i närheten, vilken typ av rovdjur det handlar om, och hur farligt det är – enbart genom att variera sina läten!

 ?? Foto: ChristiNe olssoN/tt ??
Foto: ChristiNe olssoN/tt
 ?? FOTO: CHRISTINE OLSSON/TT ?? Jennifer Ackermans favorit i fågelvärld­en är inte den vithövdade havsörnen eller någon liknande art, utan den lilla amerikansk­a talltitan.
FOTO: CHRISTINE OLSSON/TT Jennifer Ackermans favorit i fågelvärld­en är inte den vithövdade havsörnen eller någon liknande art, utan den lilla amerikansk­a talltitan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland