Hufvudstadsbladet

Daghem kan slå igen i morgon

Många småbarnsfa­miljer i huvudstads­regionen fick på måndagen en förfrågan om barnet kan stanna hemma på onsdag. Då en stor del av daghemsper­sonalen kan marschera ut klockan 12 kan vissa daghem bli tvungna att stänga.

- JENNY BäCK jenny.back@ksfmedia.fi

Under måndagen pågick en febril aktivitet kring huvudstads­regionens daghem då städerna utredde hur många i personalen som tänker delta i onsdagens utmarsch och vilka familjer som kan tänkas hålla sina barn hemma på onsdag. Administra­törerna satt i möten och övervägde alternativ­en.

Det är medlemmar i fackförbun­den Talentia, Super, JHL, Jyty och Tehy som deltar i onsdagens utmarsch som en protest mot regeringen­s förslag till ny dagvårdsla­g.

– Vi utgår från att alla som behöver kan lämna barnet på dagis också på onsdag. Men det kan behövas flexibilit­et om vi blir tvungna att omfördela personalen, det är osäkert om det är just det egna daghemmet eller ett annat som håller öppet. Förhoppnin­gsvis kan vi ordna det på ett eller annat sätt, säger Niclas Grönholm, direktör för den svenska servicehel­heten vid sektorn för fostran och utbildning i Helsingfor­s.

Hur stor del av daghemsper­sonalen som kan tänkas delta i onsdagens utmarsch vill han inte bedöma, men mer informatio­n till föräldrarn­a utlovas under tisdagen. Också i huvudstads­regionens övriga städer utlovas mer informatio­n i dag. Då ska personalsi­tuationen under onsdagen ha klarnat.

– Det finns inget annat alternativ än att där det inte finns personal så kan det heller inte finnas barn. Vi informerar föräldrarn­a om läget så snart som möjligt, lovar Barbro Högström, direktör för svenska bildningst­jänster i Esbo.

Esbo stad beviljar sina anställda som har barn på dagis ledigt under onsdagen för att vara hemma med barnen, för att på det viset underlätta situatione­n en aning.

– Men det är helt möjligt att en del daghem måste stänga, säger Högström.

I Grankulla är bildningsd­irektören Heidi Backman ändå hoppfull om att staden kommer att kunna ordna med dagvård för dem som behöver.

– Jag tror inte det är någon

katastrofa­l situation. Jag tror inte att det blir hemskt stora problem, jag är hoppfull om att vi kan ordna det ganska bra, säger Backman.

I Vanda varslar staden om att vissa daghem kan bli tvungna att stänga tidigare under onsdagen. Mer informatio­n till familjerna utlovas i dag.

Enligt regeringen­s lagförslag skärps eller förändras utbildning­skravet för en stor del av personalen, och merparten av de anställda skulle i framtiden ha högskoleut­bildning. Under måndagen meddelade JHL att utmarschen utvidgas till att gälla hela Nyland, inte bara huvudstads­regionen. Utmarschen pågår klockan 12–18, och kulminerar i en manifestat­ion utanför Riksdagshu­set klockan 13–15.

 ??  ?? På onsdag kan en del av daghemmen i huvudstads­regionen bli tvungna att stänga på grund av personalen­s utmarsch.
På onsdag kan en del av daghemmen i huvudstads­regionen bli tvungna att stänga på grund av personalen­s utmarsch.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI LEHTI ?? i huvudstads­regionen bli tvungna att stänga på grund av personalen­s utmarsch.
FOTO: LEHTIKUVA/RONI LEHTI i huvudstads­regionen bli tvungna att stänga på grund av personalen­s utmarsch.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland