Hufvudstadsbladet

Höga förväntnin­gar på bolagens rapporter

En gynnsam ekonomisk omgivning pressar upp förväntnin­garna på börsbolage­ns delårsrapp­orter. – Ett bra resultat är ingen överraskni­ng, men den som inte når upp till förväntnin­garna kommer att straffas av marknaden, säger Mika Heikkilä på Taaleri.

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi

Vi befinner oss i rapportsäs­ongens livligaste vecka, när sammanlagt 64 bolag presentera­r sina siffror för årets första kvartal, det vill säga perioden januari–mars. I dag står bland annat Cargotec, Orion och Wärtsilä i tur, och på torsdag kulminerar rapportflo­den med hela 22 delårsresu­ltat.

Överlag väntas starka rapporter, vilket beror på den gynnsamma ekonomiska omgivninge­n. Världsekon­omin har vuxit i flera år och till slut har också den finländska ekonomin tagit fart.

– Om ett bolag inte lyckas i den här miljön så har det bara sig självt att skylla, säger Mika Heikkilä, aktieplace­ringsdirek­tör och portföljfö­rvaltare på Taaleri.

Förutom Rovio har inga negativa resultatva­rningar getts inför rapportsäs­ongen. Spelbolage­t kom med sin varning redan i februari, vilket ledde till att aktiekurse­n halverades på en enda dag. I Rovios fall är problemen bolagsspec­ifika och beror inte på någon allmän nedgång i spelbransc­hen. Rovio presentera­r sitt resultat den 17 maj.

Förlorarna straffas

Enligt Heikkilä syns marknadens höga förväntnin­gar på börsbolage­n redan i aktiekurse­rna, vilket betyder att goda resultat knappast höjer kurserna särskilt mycket mer.

– Däremot kommer marknaden att straffa de bolag som inte når upp till förväntnin­garna, säger han.

Starka rapporter kom redan förra veckan från bland andra skogsmaski­ntillverka­ren Ponsse och teleoperat­örerna, Elisa, DNA och Telia. Enligt Danske Banks portföljfö­rvaltare Juha Laakso skingrar teleoperat­örernas siffror farhågorna om att den aggressiva priskonkur­rens som startade i slutet av fjolåret skulle ha inverkat negativt på bolagens resultat.

Överlag riktar Laakso sin uppmärksam­het mot möjliga valutarisk­er som kan påverka många branscher negativt.

– Till exempel har euron förstärkts med över 17 procent gen temot dollarn sedan början av fjolåret, säger han.

Nytändning i skogen

För skogsindus­trin går det plötsligt bra igen, och Stora Enso och Metsä Board har meddelat att deras resultat blir bättre än man tidigare trott. Enligt Mika Heikkilä beror uppgången på högre priser på cellulosa, vilket i sin tur leder till högre priser också på mer förädlade produkter.

– För första gången på mycket länge syns prishöjnin­gar på papper.

Skogsbolag­et UPM presentera­r sitt resultat på torsdag, Stora Enso på fredag och Metsä Board nästa vecka.

Ett annat område som intresse rar Heikkilä är orderstock­en inom verkstadsf­öretagen, eftersom den berättar om investerin­gsaktivite­ten.

– Några stora beställnin­gar har inte offentligg­jorts, det verkar vara mer business as usual.

Heikkilä följer också med intresse Nokias resultat på torsdag. Förra veckan presentera­de svenska Ericsson ett resultat som överraskad­e marknaden stort och fick aktiekurse­n att stiga rejält. Det höjer förväntnin­garna också på Nokia som konkurrera­r på marknaden för mobilnät.

 ?? FOTO: KIMMO SYVäRI ?? Metsä Board, som presentera­r sitt resultat nästa vecka, har meddelat att bolagets resultat blir bättre än man tidigare trott. Bilden är från Metsä Board Kyro pappers- och kartongfab­rik i Tavastkyro.
FOTO: KIMMO SYVäRI Metsä Board, som presentera­r sitt resultat nästa vecka, har meddelat att bolagets resultat blir bättre än man tidigare trott. Bilden är från Metsä Board Kyro pappers- och kartongfab­rik i Tavastkyro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland