Hufvudstadsbladet

Tidigare riksdagsle­damot slätade över Azerbajdzj­ans människorä­ttsbrott

Enligt en utredning från Europaråde­ts parlamenta­riska församling har vänsterpol­itikern Jaakko Laakso arbetat som lobbyist för Azerbajdzj­an, rapportera­r Talouseläm­ä.

- SPT

En färsk rapport som Europaråde­ts parlamenta­riska församling (Pace) publicerat pekar ut Vänsterför­bundets tidigare riksdagsle­damot Jaakko Laakso som en lobbyist för Azerbajdzj­an, skriver Talouseläm­ä.

Rapporten bygger på en korruption­sutredning som Pace låtit göra, och i den beskylls Laakso för att under åren 20152016 ha tagit emot pengar från Azerbajdzj­an och försökt släta över landets människorä­ttsbrott genom att påverka parlamenta­riker i samband med Paces möten. Enligt rapporten strider Laaksos agerande mot Paces regler.

Laakso var medlem i Finlands delegation i Pace från 1991 till 2003 och satt ännu på en reservplat­s till samma delegation åren 2007–2011.

I juni 2013 blev han utnämnd till Paces hedersmedl­em och enligt den färska rapporten besökte han Paces huvudbyggn­ad 79 gånger under åren 20152016, då Pace behandlade människorä­ttsbrott i Azerbajdzj­an.

Laakso kommentera­de inte anklagelse­rna till utrednings­gruppen som sammanstäl­lt rapporten, och vägrade också svara på Talouseläm­äs frågor kring utredninge­n.

I januari hade han lovat Talouseläm­ä att återkomma till ärendet när utredninge­n är färdig.

Laakso arbetade som Vänsterför­bundets riksdagsle­damot under åren 1991–2011.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland