Hufvudstadsbladet

Betjäninge­n på svenska har inte blivit bättre

- STIG-OLOF JENSEN Esbo

HäLSOVåRD Bästa medlem i social-hälsovårds­nämnden i Esbo, Gustav Båsk (SFP), jag har inte märkt någon förbättrin­g i tidsbestäl­lningen till hälsovårde­n i Esbo. Samma mekaniska stämma uppmanar en att trycka 1, 2 eller 3 för språkval såsom tidigare men med litet mera inledande text på finska för nätkontakt.

Vi som tillhör Hagalunds hälsocentr­al får sitta och lyssna till hela bandet över Esbo stadshälso­centralers namnlista innan vi vet vilket gruppnumme­r vi skall trycka. Det behövdes inte tidigare då telefonnum­ret angav direkt hälsocentr­alen.

De många olika nummertryc­kningarna är för oss seniorer i sig redan ett problem, men den svenska språkservi­cen är ett mycket större problem. Den lovade uppringnin­gen på svenska påbörjas i regel alltid på finska av den fysiska uppringare­n, varför är det så?

Bästa Gustav Båsk, jag tror att språkkunsk­apen i svensk service inom hälsovårde­n i Esbo är mycket sämre än ni politiker i Esbo nu vill tro eller kännas vid. Min egen senaste erfarenhet är för en vecka sedan. Den betjänande hälsovårda­ren klarade inte av att mata in mitt personsign­um i datasystem­et då jag uppgav det på svenska, måste byta till finska. I dylika fall hjälper inga tryck på nr 2.

Ni politiker i hälsovårds­nämnden har en mycket större arbetsuppg­ift framför er än vad ni tror. Det gäller Gustav Båsk, att få ordning på det du påstår i ditt inlägg (HBL 21.4) att redan har skett, nämligen att bli betjänad på svenska. Det har kunderna inte upptäckt. Då detta är i ordning tror jag statistike­n också förbättras, som du efterlyste.

Enda förbättrin­gen jag noterat i år inom Esbo hälsovård är att ”telefonmas­kinen” vaknar tidigare och tar emot uppringnin­gsbeställn­ingar redan från klockan 7 ända till klockan 18.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland