Hufvudstadsbladet

”Jag ser fram emot att träffa Totti”

– Jag snackar ofta med mina kompisar nere i Roma. Vi har en väldigt bra kontakt och jag älskade att spela för klubben och fansen.

- JONAS VON WENDT 029 080 1387, jonas.wendt@ksfmedia.fi

Så säger Liverpools speciella matchvinna­re till CNN dagarna innan hans nya klubb ska möta hans gamla dito i semifinale­n i Champions League.

– Jag talade med rätt många av mina före detta lagkamrate­r efter lottningen och alla sade att Liverpool var laget de inte ville möta i semifinal, säger Salah till CNN.

Rätt mycket sagt då Bayern München och Real Madrid gör upp om den andra finalplats­en. Inga direkt dåliga lag de heller.

Men Liverpools och Salahs framfart har naturligtv­is inte gått obemärkt förbi i den eviga stadens rödgula läger. Att den 25-årige egyptiern hyser varma tankar för AS Roma är inte så märkligt. Det var på Stadio Olimpico karriären på allvar tog fart.

I Chelsea fick han aldrig chansen. Det fick inte en viss Kevin de Bruyne heller så egyptiern är i gott sällskap. I Fiorentina gick det hyfsat innan han i Roma började slå ut i full blom.

Snabbheten och tekniken har Salah alltid haft. Han ser ut att dansa och sväva ute på planen och bollberöri­ngen är så sammetslen att det gör ont.

Salah gjorde 83 matcher för Roma innan Liverpool köpte honom för runt 50 miljoner euro i något som kan vara något av årtiondets affär inom den internatio­nella fotbollen.

Det blev 34 mål men även om supportrar­na och lagkompisa­rna gillade honom fick han emellanåt utstå en hel del kritik i de som bekant rätt skoningslö­sa italienska sporttidni­ngarna. Många tyckte helt enkelt att Salah brände lite för många lägen.

I Liverpool blev han över en sommar en målmaskin av rang och att säga att han passar perfekt in i Jürgen Klopps pussel är ingen överdrift. Klopp visste vad han fick i Salah och tvekade aldrig att hosta upp miljonerna.

Anspråkslö­s stjärna

Salah har alla de egenskaper Klopp värdesätte­r: Snabbhet, teknik och arbetskapa­citet. Han har dessutom klarat sig mer eller mindre helt utan skador. Den lätta kroppen gör att påfrestnin­garna på leder, muskler och senor blir mindre. Att han som muslim inte rör alkohol verkar som bekant inte heller hämmande för en toppidrott­are.

Salah var populär bland sina lagkamrate­r i Roma och är det också i Liverpool.

– Han är en superstjär­na men beter sig inte som en. Han är så anspråkslö­s och hygglig, säger Liverpoolm­ålvakten Simon Mignolet till Liverpool Echo.

Salah, kanske den allra hetaste spelaren i hela Fotbollseu­ropa denna säsong, omges naturligtv­is av massiva transferry­kten. Real Madrid uppges förbereda ett bud på 200 miljoner euro i sommar. Inte illa med tanke på att egyptiern för mindre än en år sedan kostade en fjärdedel av den summan. Samtidigt hör Salah till ett väldigt ovanligt släkte av matchvinna­re inom toppfotbol­len och sådana spelare är inte de lättaste att finna.

Dessutom hyser Salah en stor respekt för Klopp och rent lönemässig­t kan Liverpool tävla med vem som helst. Så det är inte sagt att han lämnar klubben i sommar, i synnerhet inte om Liverpool går hela vägen i Champions League.

Roma först

Att Salah hyser varma känslor för Roma är ingen hemlighet. Och i viss mån måste det kännas aningen skruvat att möta en klubb han gillar.

– Jag har så många fina minnen därifrån. Vi hade ett grymt omklädning­srum med en fin stämning. Vi gav allt tillsamman­s och Roma kommer alltid att ha en speciell plats i mitt hjärta.

25-åringen har gjort 41 mål på 46 matcher och spelat fram till ytterligar­e 13 under den makalösa säsong han gjort.

Romacoache­n Eusebio Di Francesco och hans stab har garanterat suttit vid ritbordet och försökt komma på ett sätt att stoppa Salah. Om Salah tillåts husera för fritt går Romas finaldrömm­ar i kras.

Huvudperso­nen själv ser bara fram emot att möta Roma och träffa en spelare han högaktar. Eller rättare sagt en före detta spelare.

– Francesco Totti. Han är helt otrolig. Han har allt, jag älskar honom. Han var så komplett som fotbollssp­elare och han är så otroligt trevlig, säger Salah.

Totti fick aldrig vinna Champions League med Roma. AS Roma har aldrig segrat i den mest prestigefy­llda av europeiska cuper. En gång tog sig klubben till final. Året var 1984 men då slog Liverpool Roma efter straffar.

Roma tränades då av svensken Nils Liedholm. Den stora stjärnan hette Bruno Conti. I Liverpool lystrade de stora stjärnorna till namn som Ronnie Whelan, Alan Hansen, Kenny Dalglish, Graeme Souness och Ian rush.

Nu står än en gång Liverpool i vägen för drömmen. Liverpool och en egyptier som verkar kunna göra vad han vill ute på planen.

Han är en superstjär­na men beter sig inte som en. Han är så anspråkslö­s och hygglig.

Simon Mignolet, målvakt i Liverpool, om Mo Salah.

 ??  ?? Mo Salah är något av årets spelare i Europa denna säsong.
Mo Salah är något av årets spelare i Europa denna säsong.
 ?? FOTO: EPA/NIGEL RODDIS
FOTO: EPA/NIGEL RODDIS ?? Alltid på gott humör. Mo Salahs personligh­et gör honom omtyckt.
FOTO: EPA/NIGEL RODDIS FOTO: EPA/NIGEL RODDIS Alltid på gott humör. Mo Salahs personligh­et gör honom omtyckt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland