Hufvudstadsbladet

Med liv och lust

- TOVE DJUPSJöBAC­KA kultur@ksfmedia.fi

Kreeta-Maria Kentala och Matias Häkkinen bjöd på bra musik och gott humör i stiligt återuppväc­kta Sandudds paviljong. KonseRtReC­ensIon

Klassiskt på Sandudden.

Kreeta-Maria Kentala, barockviol­in; Matias Häkkinen, cembalo. Sandudds paviljong 22.4.

Söndagens konsert i serien Klassinen Hietsu (Klassiskt på Sandudden) blev ett sprittande exempel på hur den gamla paviljonge­n på Sandudd fått nytt liv.

Kreeta-Maria Kentala hör till våra främsta barockviol­inister och har dessutom profilerat sig som tvåspråkig i fråga om musikstila­r - hon kombinerar gärna barockmusi­ken med arvet från hembygden Kaustby.

Matias Häkkinen hör till våra yngre cembalistf­örmågor och om ni inte redan lagt namnet på minnet bör ni göra det nu! En energisk och skicklig dynamo vid cembalon som också är konstnärli­g ledare för konsertser­ien Café Barock och egna gruppen Ensemble Nylandia.

Tillsamman­s bjöd Kentala och Häkkinen på livligt och skickligt musicerand­e, men framför allt på en stiligt skräddarsy­dd konserthel­het på temat natur - en guidad rundtur i berg, skog och sjöar där vi bland annat hörde olika fågelläten. François Couperins Le moucheron i gott samförstån­d med Viljami Niittykosk­is Luonnon ääniä.

Stämningen i paviljonge­n var avslappnad och intim, och musikerna spädde på genom att berätta livfullt om styckena - emellanåt samtidigt som de spelade! ”Nu blir stigen lite mer knepig, nu njuter vi av utsikten uppifrån berget...” Bibers Sonata representa­tiva skildrade en hel rad djur från raspigt kväkande grodor till jazziga höns. I flera av styckena gol göken och fåglarna sjöng, ofta i liknande tongångar som Vivaldis klassiker Våren (som dock inte framfördes vid denna konsert).

En av de roligare konsertern­a på länge blev det, men inte enbart humor – Kentalas intensiva musikertem­perament kom fint till sin rätta i stycken som Uccellinis La luciminia contenta och Pandolfi Meallis La stella. Matias Häkkinen bjöd på en rad stilrena cembalomin­iatyrer som satt som smort i denna omväxlande kontext. Kaustbyrep­ertoaren förseddes delvis med cembaloack­ompanjeman­g och Häkkinen kastade sig livfullt ut i polka och schottis, medan cembalons egenart med rika ornamenter­ingar och brutna ackord kanske kom finast till sin rätt i svenska folkmelodi­n Himlens polska.

 ?? Foto: ULLa niKULa ?? Kreeta-Maria Kentala (på bilden) och Matias Häkkinen kombinerad­e skickligt barockmusi­k och folkmusik kring temat naturen.
Foto: ULLa niKULa Kreeta-Maria Kentala (på bilden) och Matias Häkkinen kombinerad­e skickligt barockmusi­k och folkmusik kring temat naturen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland