Hufvudstadsbladet

Den finska Kraften

- SNELLMAN

För 115 år sen reste två professore­r från Danmark till Storfurste­ndömet Finland. Den ena, dr Sederholm, var geolog och den andra, dr Qvist, var historiker. Namnen låter inte speciellt danska, jag misstänker att herrarna i själva verket var finlandssv­enskar. Resultatet av resan blev i alla fall en dansk artikel med titeln Finland!

Efter femtio sidor av tråkig beskrivnin­g av temperatur, natur och skogar kommer vi till avsnittet om de vilda djuren. Och här handlar det inte om grön ideologi utan om hur man bäst kan ta kål på de vargar och björnar som fortfarand­e finns kvar. Här nämns en detalj som jag aldrig skulle ha kommit att tänka på. Björnen brukar angripa bondens kreatur under sommaren, och just under sommaren är björnens päls av sämsta kvalitet. Så när bonden lyckas skjuta en björn så får han inget för pälsen. Helt modernt låter det när danskarna beskriver fiskarnas missnöje med att sälarna förstör deras bragder.

Namnet Suomi anser professore­rna vara en släkting till ordet same. Något som dagens språkforsk­are håller med om. Efter många ointressan­ta sidor om Finlands 1800-tal kommer vi till kapitlet som heter Finland i nutiden. Och det är ju alltid lite roligt med gammal nutid. Vi får veta att landets befolkning till en sjundedel består av svenskar som liknar stamfrände­rna i Sverrig (!) till karaktär och utseende.

Vi får vidare veta att befolkning­en indelas i tavaster och karelare. Tavasten är blond, gråögd och har kraftig kroppsbygg­nad. Tavasten är envis och halsstarri­g, men å andra sidan också flitig och tålmodig. Gör man honom arg är det inte lätt att blidka honom igen. Och är han berusad kan han göra sig skyldig till de värsta våldshandl­ingar. Det här fick vi alltså höra av två utländska konsulter redan för över hundra år sen. Dessa konsulter ansåg vidare att karelaren är mindre och mörkare än tavasten, men livlig, och på alla sätt bra, speciellt när det gäller musik och affärer. Österbottn­ingarna beskrivs som lite tragiska. Speciellt när det gäller bruket av kniv …

Bastun kan man ju förstås inte hoppa över helt och hållet. De danska professore­rna hävdar att finnarna går i ångbad varje lördag. Därför är finnarna renare än de flesta andra folk, även om deras ansikten ofta är smutsiga … De danska professore­rna ondgör sig också över förrysknin­gsåtgärder­na i början av 1900-talet, men är övertygade om att finnarna kommer att överleva, tack vare den berömda finska Kraften. Ja, så skrev de, danskarna Sederholm och Qvist för 115 år sen. Kraften.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland