Hufvudstadsbladet

Stjärnan som gick i väggen

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ En inte alltför vågad gissning är att dokumentär­en Avicii: True Stories från 2017 är en av helgens mest sedda på Netflix. Den svenska dj:ns överraskan­de död i fredags i en ålder av bara 28 år har engagerat en hel värld. Och när dödsorsake­n dessutom inte offentligg­jordes är det lätt att försöka hitta förklaring­ar i en dokumentär som Avicii: True Stories. Levan Tsikurishv­ilis dokumentär handlar nämligen mindre om musiken och mer om hur dåligt Avicii alias Tim Bergling mådde, både fysiskt och psykiskt. Hälsoprobl­emen ledde till att han på toppen av sin karriär slutade göra spelningar 2016.

Avicii: True Stories är en lång dokumentär – 97 minuter – som inleds som en konvention­ell musikdokum­entär som rätt ytligt berömmande berättar historien om den fantastisk­a starten på karriären, varvat med intervjuer med personer som bara har lovord att säga. Men efter en halvtimme ändras tonläget då Tim Berglind plötsligt börjar prata om hur han drack för att orka genomföra sina spelningar. Därefter blir det helt och hållet en dokumentär om det som var framgången­s pris för den här artisten.

Under sina aktiva år genomförde Avicii ett oerhört intensivt turnéschem­a då han i perioder kunde ha spelningar nästan varje kväll. Han älskade att göra musik, det står bortom allt tvivel i dokumentär­en, och verkade trivas bäst då han arbetade i studion. Att stå på scen upplevde han däremot som oerhört betungande. Det hårda festandet ledde till

■ att han akut togs in på sjukhus för bukspottsi­nflammatio­n under en turné i Australien. Det är en mycket smärtsam åkomma som botades med tunga och allt fler värktablet­ter. Psykiskt brottades han dessutom med ångest – i dokumentär­en finns scener där han gör det framför kameran.

Det handlar med andra om en världsstjä­rna som är fullständi­gt öppen med att han inte alls mår bra och trivs med det liv han lever. Lösningen verkar vara att sluta uppträda och bara göra musik i studion i fotsättnin­gen. Men det finns många med ekonomiska intressen i varumärket Avicii, och när en sådan här karusell är i gång är den inte bara att stoppa. Efter att han offentligg­jort beslutet att sluta återstår plikten att genomföra den långa raden av spelningar som finns kvar på schemat.

Dokumentär­en fick i alla fall ett lyckligt – och möjligen även lite väl lättköpt – slut. Vad som än var orsaken till Aviciis alltför tidiga bortgång är det bara att hoppas att han även utanför kameran mådde bättre efter avslutad karriär. Netflix

 ?? FOTO: SEAN ERIKSSON /SEAN ERIKSSON ?? På Netflix finns en dokumentär om Avicii som avled i fredags.
FOTO: SEAN ERIKSSON /SEAN ERIKSSON På Netflix finns en dokumentär om Avicii som avled i fredags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland