Hufvudstadsbladet

Den gåtfulla tröttheten

-

■ I över ett år har Anton Hassel legat till sängs i ett mörkt rum. 28-åringen orkar varken äta, duscha, läsa eller ens lyssna på radio. Han har blivit överkänsli­g för ljus och ljud. Han lider av kroniskt trötthetss­yndrom, en gåtfull sjukdom som också kalllas ME/CFS.

– Mina föräldrar har blivit mina läkare. Det känns omöjligt att få vård. Valvira stoppar de läkare som verkligen vill hjälpa oss, säger Anton viskande.

– Efter snart ett år är hans fall fortfarand­e öppet. Men det är ingenting unikt med den här typen av patienter. Internatio­nellt sett tar det i genomsnitt tolv år att få en diagnos, säger Antons pappa Lars Hassel i Åbo.

Antons läkare Olli Polo, som behandlat över 800 finländska ME/CFS-patienter, stoppades av tillsynsmy­ndigheten Valvira förra hösten. Folkpensio­nsanstalte­ns överläkare, ett antal läkarkolle­gor samt flera anonyma angivare hade krävt att Polos experiment­ella och riskfyllda behandling­ar skulle upphöra.

Var det pengar, prestige eller patientern­as bästa som låg bakom beslutet? Infektions­läkare tror att sjukdomen är en infektion, neurologer menar att den är neuroimmun­ologisk. Psykiatrin anser att sjukdomen är psykosocia­l och kan förvärras om patientern­as fysiska symtom behandlas av välmenande läkare.

Stefan Brunow granskar det märkliga skeendet där läkare grälar om en sjukdom är psykisk eller fysisk, samtidigt som patientern­a ligger hemma, utan kontakt med sjukvården. YLE Yle Fem 19.00, repris onsdag 11.30

 ?? FOTO: YLE/ERIK VIERKENS ?? Anton Hassel i Åbo har ME/CFS och har varit sängbunden i ett år. Officiellt är han frisk.
FOTO: YLE/ERIK VIERKENS Anton Hassel i Åbo har ME/CFS och har varit sängbunden i ett år. Officiellt är han frisk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland