Hufvudstadsbladet

Brödköerna ska bort från stadens gator

Helsingfor­s och Esbo vill se nya modeller för livsmedels­hjälpen

- ANNA SVARTSTRöM anna.svartstrom@ksfmedia.fi SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@ksfmedia.fi

Helsingfor­s och Esbos planer på matsvinnsr­estaurange­r framom traditione­lla långa brödköer väcker frågetecke­n hos hjälporgan­isationern­a.

– Det kommer inte att fungera här för det finns mycket fler människor som hämtar mat. Vi skulle behöva ett helt Mässcentru­m, säger Heikki Hursti från en välgörenhe­tsförening.

På Helsingfor­s diakonissa­nstalt tror man att gemensamma måltider och aktivitete­r – kanske att man tillreder maten tillsamman­s – är ett effektivar­e sätt att stärka individer än utdelning av matkassar.

Brödköerna har varit en del av stadsbilde­n sedan 1990talet, men nu vill Helsingfor­s och Esbo se nya modeller för livsmedels­hjälpen. Meningen är att matutdelni­ngen utomhus i hög grad ska vara borta från 2019.

Städerna har gett Helsingfor­s diakonissa­nstalt i uppdrag att koordinera verkstäder som har samlat största delen av dem som ordnar mathjälp, för att se över verksamhet­en. Kommunerna­s sociala sektorer, församling­ar och föreningar har varit med. Nu ska förslagen från dem gå vidare till politiskt beslutsfat­tande.

Matti Helin är chef för diakonin vid Diakonissa­nstalten och har lett arbetet. I båda städerna finns ett stort intresse för en sådan logistikce­ntral som Vanda redan har gått in för. Från den körs matsvinn ut till ett femtiotal organisati­oner som sedan i sin tur delar ut maten, ofta så att det sker i form av gemensamma måltider.

– I dag innebär mathjälp att man ska stå och köa länge. Riktningen borde vara mot olika former av gemensam och gemenskaps­skapande verksamhet, säger Helin.

Enligt honom är måltider och aktivitete­r – kanske att man tillreder maten tillsamman­s – ett ef fektivare sätt att stärka individer än utdelning av matkassar.

– Stegvis kan människor så hjälpas ur fattigdom.

”Hu så hemskt”

Också de som inte vill eller kan delta i aktivitete­r ska få livsmedels­hjälp i framtiden. I Esbo vill man gå in för behovspröv­ning. Det betyder att man en gång går till stadens socialarbe­tare, handledare eller till församling­ens diakon för att berätta om sin situation. Efter det får man livsmedels­hjälp.

– I varje system finns det några personer som missbrukar det, men andelen är rätt liten. Vi vill inte att det dyker upp personer som hamstrar mat och säljer den vidare. Det är självklart att vi vill rensa ut den här typen av beteende så att det är människor med ett verkligt behov som får hjälpen, säger Tapio Nieminen, chef för de vuxnas socialtjän­ster i Esbo.

Enligt Matti Helin kommer köerna att kortas ”betydligt” på det här viset.

– Så ska vi få bort ”yrkesköarn­a” och hjälpen riktar sig till dem som behöver det mest. Det är också donatorern­as önskan.

I Helsingfor­s vill man inte införa någon dylik förhandsko­ntroll.

– Självklart erbjuder vi också annat stöd, men det är inte en för utsättning för att få mat. Vi går fel väg om vi utgår från att alla måste kontroller­as. Livsmedels­utdelninge­n ligger inte nära aktivitets­modellen. Vi kan inte under förevändni­ng av att någon missbrukar hjälpen förorsaka svårighete­r för dem som verkligen behöver den. Hu så hemskt, jag riktigt får ångest av att du ens ställer den frågan, säger Maarit Sulavuori som är chef för familje och socialtjän­ster i Helsingfor­s.

”Ren gallimatia­s”

Alla har inte varit odelat positiva till att anamma Vandas modell med gemensamma måltider. Veikko och Lahja Hurstis verksamhet delar ut 2 700 matkassar två gånger i veckan på Helsingega­tan 19 onsdagar och fredagar.

– Det kommer inte att fungera här för det finns mycket fler människor som hämtar mat. Vi skulle behöva ett helt Mässcentru­m, säger Heikki Hursti från välgörenhe­tsförening­en.

Varje julafton mättar föreningen­s mellan 120 och 130 frivilliga 1 600 hungriga munnar med måltider. Det är med den erfarenhet­en i ryggsäcken som Hursti talar. Dessutom tycker han att föreningen­s verksamhet fungerar bra som den är nu, det enda man saknar är större logistiska lokaler

eftersom det kommer in så mycket torrprovia­nt.

– Det är ren gallimatia­s att alla skulle vara nöjda med hur Vanda sköter måltiderna och utdelninge­n. Maten räcker helt enkelt inte till. Av den anledninge­n har Vandabor börjat besöka oss för matkassar.

Hursti menar att en portion mat mättar bara en förhålland­evis kort stund.

– Med en av våra kassar kan du laga mat för tre dagar framåt. Vi går inte med i något system som inte fungerar. Jag tänker först och främst på alla människor och inte på byråkratin.

”Ett straff”

Både inom Esbo och i Helsingfor­s stad är man överens om att brödköerna utomhus är omänskliga.

– Det är ett straff att man tvingas köa ute för att få sin mat, säger Tapio Nieminen i Esbo.

Man vill hellre möta hungriga på ett humanare sätt. Det ska finnas olika brödutdeln­ingsmodell­er, eftersom hjälpbehov­et ser olika ut.

Flera matsvinnsr­estaurange­r är en möjlighet, där kunderna består av både ”vanliga” matgäster och av hjälpbehöv­ande som exempelvis kunde använda ett slags betalkort som valuta.

– Vi vet att det finns många som

Vi går inte med i något system som inte fungerar. Jag tänker först och främst på alla människor och inte på byråkratin. Heikki Hursti

är intressera­de av att driva matsvinnsr­estaurange­r, säger Maarit Sulavuori i Helsingfor­s.

Samtidigt understryk­er hon att det fortfarand­e finns ett behov av att matkassar byter händer.

Veikko och Lahja Hurstis verksamhet fick i år 100 000 euro av Helsingfor­s stad och Kvarnbäcke­ns livsmedels­hjälp fick 180 000. Hur stor potten blir nästa år beror på för vilken typ av verksamhet som både Hursti och livsmedels­hjälpen ansöker pengar om. Det är Sulavuoris svar på frågan om hur fortsättni­ngen blir.

– Stödet beror också på hur mycket pengar staden har att dela ut. Understöde­n har brukat variera från år till år, säger hon.

I Esbo är det föreningar­na Hyvä arki och MannaApu som staden stöder med några tiotusenta­l euro. De får också verka i stadens lokaler. Troligtvis ändras nu kriteriern­a för understöd.

– Vi kommer säkert att ha sådana kriterier som ser till att ingen längre behöver köa utomhus för mat och kriterier för verksamhet som skapar social delaktighe­t, säger Tapio Nieminen.

En som vet precis hur det känns att stå i en brödkö är Esbo stads erfarenhet­sexpert Yrjö Kumpula. Han har deltagit i verkstäder­na som Diakonissa­nstalten ordnat. Så här upplevde han köandet för mat:

– Det var kallt, det regnade. Jag stod där i minst två timmar. Normalt räckte det mellan tre och fyra timmar. Det var en process som räckte många timmar.

För åtta år sedan led han av missbruk och psykiska problem. En negativ spiral ledde till att han till slut förlorade både arbete, bostad och kontakten med barnen, släktingar­na, kollegerna och studiekomp­isarna. Han var i princip helt ensam.

– Livet kunde inte bli sämre. I två års tid tvingades jag få min mat från brödkön. I den situatione­n känner du djup skuld och skam. Du har stora sociala rädslor för att möta människor. När jag stod i brödkön kände jag att jag var en av dem.

Kumpula tror starkt på att skapa ställen där behövande kan äta tillsamman­s. På de här platserna ska det också finnas personer som besökarna kan tala med om sin livssituat­ion och få hjälp.

– Då jag stod i brödkön var det aldrig någon som frågade hur jag mår, vad som fört mig hit och om jag behöver hjälp.

Han är osäker på om han hade haft mod att ta emot hjälpen där och då, framför alla andra i kön. Bättre skulle det då vara med ett matställe där man vet att det alltid finns till exempel en socialarbe­tare på plats.

– Jag tror att femtio procent av dem som står i brödköerna har det mod som krävs för att ta emot hjälp.

Yrjö Kumpulas personliga åsikt är att man borde låta erfarenhet­sexperter bistå socialarbe­tare och diakoner kring matproblem­atiken. För sådana som han, om någon, vet hur det känns att stå i en brödkö. De kunde också vara positiva förebilder på att det går att ta sig ur sina problem.

– Det behövs ett element av hopp. Det är ingen lätt match att ta sig tillbaka, men allt är möjligt.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? – Jag anser att det inte är fråga om bara brödköerna.
■ Finland är köandets land: här köar man för plastämbar, apelsiner, biobiljett­er och Stockmanns Galna dagar. Det är från politiskt håll som man nu vill ta över tredje sektorns jobb, säger Heikki...
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N – Jag anser att det inte är fråga om bara brödköerna. ■ Finland är köandets land: här köar man för plastämbar, apelsiner, biobiljett­er och Stockmanns Galna dagar. Det är från politiskt håll som man nu vill ta över tredje sektorns jobb, säger Heikki...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland