Hufvudstadsbladet

”Våga fråga läkaren”

Kardiologe­n Rita Redberg säger att onödiga undersökni­ngar och dyra behandling­ar kan orsaka mer skada än nytta.

- ANNIKA RENTOLA 029 080 1370, annika.rentola@ksfmedia.fi

Ibland kan få prover och ingrepp vara bättre för patienten än många, säger den amerikansk­a kardiologe­n Rita Redberg. Hon arbetar sedan många år för att minska de verkningsl­ösa hälsoåtgär­derna i vården.

– Hitta en läkare du litar på, men våga också fråga om den verkliga nyttan med provet eller behandling­en du erbjuds, säger hon.

När Rita Redbergs döttrar var små kunde de ibland tycka att deras mamma uppförde sig pinsamt.

– Jag vägrade gå med på de flesta provtagnin­gar som läkarna föreslog eftersom jag såg dem som onödiga.

Som professor i kardiologi vid University of California i San Francisco och chefredakt­ör för den medicinska tidskrifte­n JAMA Internal Medicine har hon engagerat sig djupt i frågan om evidens och kvalitet i vården. Kärnan i resonemang­et är att undersökni­ngar och behandling­ar som inte ger hälsonytta är onödiga.

År 2009 körde JAMAs redaktion i gång en serie artiklar som diskuterad­e nyttan och nackdelarn­a med bland annat mammografi­undersökni­ngar för kvinnor mellan 40 och 50 år. Under rubriken Less is more har sedan fler artiklar publicerat­s, senast för tre veckor sedan när författarn­a jämförde den kliniska nyttan med och kostnadern­a för blodprov och bilder som tas av patienter med hudinfekti­onen cellulit. Varför tror du en del läkare är benägna att ordinera så många blodprov, röntgenbil­der och magnetunde­rsökningar? – I grunden har läkare en vilja att hjälpa och vi tror gärna på tekniska lösningar. Det känns dessutom bättre att göra något än att göra inget. Det ligger också i vår medicinska kultur att ta en massa prover – vi associerar helt enkelt inte extraprove­r och behandling­ar med skada utan med nytta. I en del fall ligger förstås ekonomiska intressen bakom. Jag läser den brittiske neurokirur­gen Henry Marsh bok om vardagen med patientarb­etet. Marsh förmedlar ett slags berusning över att verkligen kunna hjälpa. Hur hänger behovet av att kunna lösa patientens problem ihop med övervård? – För ofta tror vi att hjälpen är att låta ta prover. Vi har glömt hur viktigt det är att samtala med patientern­a och höra efter vad det kan vara som egentligen felas dem. Visst är prover och bilder helt nödvändiga i många situatione­r, men ibland behövs det helt enkelt att doktorn kan lyssna och förklara ordentligt.

Onödiga ingrepp

Frågan om övervård är aktuell i ett Finland som bygger om hela sin socialoch hälsovård. Det bygget utgår från tanken att vården ska vara jämlik, men också från att samhället inte ska slösa med sina resurser. För några år sedan sade han som startade en lågprisked­ja för bilddiagno­stik i Finland att det inte finns några helt friska personer, bara underdiagn­ostiserade. Vad säger du när du hör sådant? Redberg släpper ett förtjust skratt.

– Vill du förvandlas från frisk till sjuk så är det bara att ta alla test. Men du kommer aldrig att få en människa som känner sig frisk att känna sig ännu friskare genom mer diagnostik. Du arbetar också som kliniker. Vad innebär överdiagno­stisering och övervård för patienter du träffar? – Patienter kan verkligen fara illa av övervård. I min specialite­t händer det till exempel att man utför stresstest på patientern­a och sedan beslutar om onödiga behandling­ar som att föra in stenter [metallnät som förstärker blodkärls väggar] eller att göra ballongvid­gningar.

”Avstå klokt”

I Finland tar läkarfören­ingen Duodecim fortlöpand­e fram rekommenda­tioner under rubriken Avstå klokt (Vältä viisaasti). För att patienter ska få effektiv och säker vård uppmanas läkare att avstå från omoderna metoder utan bevisad effekt. De uppmanas till exempel att inte injicera kortikoste­roid när en tennisarmb­åge värker eftersom injektione­rna kan lindra smärtan på kort sikt, men i långvarigt bruk bevisligen ökar risken för att armbågspro­blemet blir kroniskt.

Via den amerikansk­a kampanjen Choosing Wisely (Välja klokt) har olika specialite­ter gjort upp fempunktsl­istor över åtgärder som läkare borde undvika. Listorna har ändå kritiserat­s.

– Min egen specialite­t kardiologi­n sade inget om de onödiga stenterna, vilket man borde ha gjort. Men listorna startade åtminstone en diskussion, säger Redberg.

Redbergs motvilja mot att slösa med resurserna i vården bottnar i uppväxten i Brooklyn i en familj där föräldrarn­a varken var högutbilda­de eller speciellt välbärgade.

– Återvinnin­g var en del av vardagen och jag växte upp med tanken på att inte slösa. Redan när jag började studera medicin förskräckt­es jag över hur mycket och hur dyra saker som bara slängdes bort. Det gick inte heller att blunda för hur vissa fick all behandling och omsorg medan andra blev utan, säger hon.

”Studier saknas”

I en poddsändni­ng som British Medical Journal gjorde i samband med konferense­n Preventing Overdiagno­sis i Quebec i Kanada i fjol sade Redberg att ny medicinsk teknik inte är bättre bara för att den är ny.

Strömmen av nya medicinska metoder och apparater är strid. Om vi inte ska börja använda allt det nya dyra kanske vi också missar en innovation som kunde ge vården stor nytta? – Företagen ska vara upphetsade över sina resultat, men som läkare får man leta upp de studier som gjorts kring det nya. Då ser man ofta att evidensen, den vetenskapl­igt bevisade effekten, saknas. Avläsning av människans genom blir allt billigare och lättare. Hur ser du på möjlighete­n att hitta nästan vilka sjukdomar som helst innan de brutit ut? – Den viktiga frågan är vad vi gör med informatio­nen för att få patienter att må bättre och bli friskare.

Vill du förvandlas från frisk till sjuk så är det bara att ta alla test. Men du kommer aldrig att få en människa som känner sig frisk att känna sig ännu friskare genom mer diagnostik.

Rita Redberg

 ?? Foto: LeiF Weckström ??
Foto: LeiF Weckström
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Specialist­en och rådgivaren Rita Redberg talar om konsten att avstå från överflödig­a och överdrivna insatser i vården. – Dels kan de orsaka skada, dels är det ett slöseri med resurser som kunde behövas på annat håll.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Specialist­en och rådgivaren Rita Redberg talar om konsten att avstå från överflödig­a och överdrivna insatser i vården. – Dels kan de orsaka skada, dels är det ett slöseri med resurser som kunde behövas på annat håll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland