Hufvudstadsbladet

Armeniens största problem är typiskt postsovjet­iskt – landet styrs av en korrupt elit där politiker och affärsmän har allierat sig med varandra. Sargsian har visserlige­n avgått men den gamla eliten har inte försvunnit någonstans.

-

– Jag kan inte tro att det är sant! Jag vet inte hur vi gjorde det här! Men vi gjorde det, ropade en av de ungdomar som vi träffade i går i ett gungande, dansande, festande Jerevan.

Samma förvåning uttryckte flera demonstran­ter. Många hade förberett sig mentalt för en lång kamp mot en etablerad politisk och ekonomisk elit – som inte är främmande för att använda våldsmedel.

den armeniska samtidshis­torien är inte uppmuntran­de på det här planet. År 2008 då Serzj Sargsian första gången valdes till president dog tio personer när demonstrat­ioner mot valfusk skingrades. I söndags påminde Sargsian demonstran­terna om hur massprotes­ter kan sluta. Det gjorde folk rasande och ännu mer beslutsamm­a.

Situatione­n höll på att dras till sin spets. Vi gick omkring på Republikan­ska torget med fotografen Oksana Jusjko, proppfullt med fredliga demonstran­ter – och hela tiden återkom minnesbild­er från Kiev 2014 i mitt huvud. Alla demonstran­terna jag hade sett förblöda på Majdan. Våldet som kan blixtra till med förödande kraft när en politisk ledare och hans elit känner sig inträngda i ett hörn.

Men Serzj Sargsian sände inte in några soldater. Han avgick fredligt. Därmed bröt han mot ett etablerat mönster i postsovjet­iska länder i allmänhet och Kaukasien i synnerhet.

I dag har lugnet åter lagt sig över Jerevan. Festandet upphörde redan under natten och nu vidtar den nya regeringsb­ildningen. En självskriv­en kandidat för att bli premiärmin­ister är opposition­sledaren Nikol Pasjinjan, som ledde demonstrat­ionerna och som konsekvent har hållit en fredlig ton. I sitt segertal på Republikan­ska torget efter att han hade frisläppts i går underströk han att ingen hämnd kommer att utkrävas.

Hans statsmanna­förmågor är däremot ett oprövat kort. Pasjinjan är en före detta journalist som sitter i parlamente­t sedan 2012. Han har konsekvent stått i opposition mot den klan från Nagorno-Karabach som sedan slutet av 1990-talet har lett Armenien, först genom Robert Kotjarjan och därefter Serzj Sargsian. Både Kotjarjan och Sergsian har varit kompromiss­lösa när det gäller konflikten kring Nagorno-Karabach, ett omstritt område där majoritets­befolkning­en är armenier men som de jure tillhör Azerbajdzj­an. Armenien kontroller­ar området sedan 1994 då man gick segrande ur kriget mot Azerbajdzj­an. Hundratuse­ntals azerier tvingades lämna sina hem och har fortfarand­e inte fått återvända. Inget tyder på att Pasjinjan kommer att vara mer kompromiss­villig på den här punkten, eftersom det vore politiskt självmord.

det är heller inte troligt att Pasjinjan, om han blir vald, kommer att försöka ändra på Armeniens nära förhålland­e till Ryssland. Kreml har tvärtom visat demonstran­terna stöd – ryska utrikesmin­isteriets talesperso­n Maria Zacharova kallar armenierna ”ett stort folk” i en Facebookup­pdatering.

– Ett folk som förmår hålla ihop och respektera varandra också i de svåraste av historiska stunder, trots att de är av kategorisk­t olika åsikt, är ett stort folk. Armenien, Ryssland är alltid med dig! skriver Zacharova på Facebook.

Traditione­llt har Ryssland betraktat Armenien som sin kristna allierade i Kaukasien. På grund av den stängda gränsen till Turkiet och svala relationer med Georgien har Armenien varit nödd och tvungen att satsa på förhålland­et till sina övriga grannar – Ryssland och Iran. Förhålland­et till Moskva är mycket nära, både politiskt och ekonomiskt. Ryssland kontroller­ar i praktiken hela den armeniska eldistribu­tionen.

Men som ett litet land har Armenien också varit skickligt på att balansera. Relationer­na till USA är mycket välfungera­nde, främst tack den starka armeniska diasporan.

armeniens största problem är typiskt postsovjet­iskt – landet styrs av en korrupt elit där politiker och affärsmän har allierat sig med varandra. Sargsian har visserlige­n avgått men den gamla eliten har inte försvunnit någonstans. Någon välorganis­erad opposition eller ett utvecklat partisyste­m finns inte, de som har segrat är ett brokigt gäng demonstran­ter som krävde förändring. De kommer att bli besvikna eftersom förändring­en, om den kommer, bara kan ske gradvis.

Men det livliga armeniska civilsamhä­llet har nu presentera­t sig som en verklig maktfaktor.

Efter att hundratuse­ntals demonstran­ter lyckades tvinga den gamla eliten att avgå tar den politiska processen vid i Armenien. Utrikespol­itiskt blir det knappast några förändring­ar – den huvudsakli­ga uppgiften blir inrikespol­itisk.

ANNA-LENA LAURéN

Korrespond­ent i Moskva

 ?? Foto: oksaNa Yushko ??
Foto: oksaNa Yushko
 ?? Foto: oksana JusJko ?? I går hade lugnet åter lagt sig över Jerevan. Nu vidtar den nya regeringsb­ildningen.
Foto: oksana JusJko I går hade lugnet åter lagt sig över Jerevan. Nu vidtar den nya regeringsb­ildningen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland