Hufvudstadsbladet

Det är det som är den stora grejen – att få höra till laget.

HIFK:s veteranmål­vakt Niklas Bäckström

-

Niklas Bäckström dröjde länge kvar på isen efter bronsmatch­en i Åbo i fredags. Efter att IFK-spelarna fått ta emot bronsmedal­jerna som en fin avslutning på en rätt tung och turbulent säsong hyllade de tillresta fansen sin veteranmål­vakt och Bäckström själv såg både tagen och rörd ut av stunden.

Innan han fick lämna isen ville inte bara supportrar­na, utan också funktionär­er från IFK, ta selfies med den meriterade målvakten.

Senast då stod det klart att den 40-åriga delägaren i IFK gjort sitt för klubben. Det hade i praktiken varit klart alltsedan Bäckström fick kliva åt sidan och hamnade utanför laget vid årsskiftet. Att han var med på bänken i bronsmatch­en var säkert en klen tröst – han hade helst av allt fått ett bättre och värdigare avslut i IFK-dressen.

– Det var en väldigt tung säsong för mig personlige­n. Jag har aldrig varit med om något liknande. Men man lär sig tydligen något nytt hela tiden, säger han med lite sarkasm i rösten.

Bäckström är inte bitter för att han blev degraderad till tredjemålv­akt i klubben. Med tio säsonger i NHL i bagaget och en lång karriär på den absoluta toppen känner han mer än väl till idrottens tuffa värld där kampen om speltid och spelplatse­r är stenhård och bara de bästa får chansen att visa upp sig. Ibland får man stå i rampljuset medan man i andra stunder får nöja sig med att ge utrymme för andra att skina.

Det han känner en del bitterhet över är hur hans situation i IFK hanterades.

Inför säsongen hade IFK bestämt sig för att köra med målvaktsdu­on Bäckström och Kevin Lankinen. Utgångsläg­et var mycket bra. Man hade en ung väldigt begåvad målvakt på väg uppåt i karriären och en NHL-veteran som sett det mesta inom hockeyn som kan hjälpa den yngre förmågan på vägen mot toppen.

Men under lagets första isträning i början av augusti var olyckan framme då Lankinen skadade sig. Då skadan visade sig vara så allvarlig att Lankinen skulle vara ur spel fram till årsskiftet tvingades IFK se sig om efter en ersättare för 22-åringen. Sportchef Tom Nybondas värvade meriterade Atte Engren och IFK inledde säsongen med duon Engren– Bäckström.

Det är vid det här skedet som Bäckström i efterhand känner att han förts bakom ljuset. I januari berättade han att han upplever att sportchefe­n inte spelade med öppna kort då klubben värvade Engren. Bäckström fick uppfattnin­gen att Engren skulle ersätta Lankinen under skadeperio­den medan kontraktet i verklighet­en sträckte sig över hela säsongen.

Bäckström fungerade som andra-

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER ?? Niklas Bäckström tillbringa­de sin sista match i IFK på bytesbänke­n men fick avsluta säsongen med en bronsmedal­j kring halsen.
FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER Niklas Bäckström tillbringa­de sin sista match i IFK på bytesbänke­n men fick avsluta säsongen med en bronsmedal­j kring halsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland