Hufvudstadsbladet

Raggmunk med bacon

-

Få maträtter kan mäta sig med raggmunk när det gäller uppskattni­ng hos yrkeskocka­r. De kan stå och steka fina filéer hela dagar för att sedan själva stoppa i sig en raggmunk.

För 4 personer, 30 minuter

8–10 potatisar 2 msk vetemjöl 2 ägg 1 tsk salt smör och rapsolja

Att äta till:

bacon nymald svartpeppa­r rårörd lingonsylt

Gör så här:

1. Vispa samman ägg och vetemjöl till en slät smet. Skala och riv potatisarn­a på grovt rivjärn. Lägg aldrig den rivna potatisen i vatten. Då sköljs stärkelsen bort och raggmunkar­na kommer inte att hålla ihop. Vänd ned de rivna potatisarn­a i smeten och salta. 2. Hetta upp en stekpanna, helst av gjutjärn, och stek först baconet med ytterst lite smör och olja i pannan tills det blir knaprigt, men inte torrt. Krydda med nymald svartpeppa­r. Ta upp, men spara fettet i pannan. 3. Klicka ut och stek tunna raggmunkar med en diameter på cirka 10 centimeter. När fettet är förbrukat får man fylla på med lika delar smör och rapsolja. Raggmunk är godast helt nystekt med stekt, rimmat fläsk och rårörd lingonsylt.

 ?? FOTO: TT ?? ■
Att något så enkelt kan vara så gott ... Raggmunkt med stekt rimmat fläsk är en favorit även bland luttrade stjärnkock­ar.
FOTO: TT ■ Att något så enkelt kan vara så gott ... Raggmunkt med stekt rimmat fläsk är en favorit även bland luttrade stjärnkock­ar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland