Hufvudstadsbladet

Mattilas smädare förlorade

Domen mot juristen Jon Hellevig som smädade och hotade operasånga­ren Karita Mattila står fast. Högsta domstolen vägrar gå med på Hellevigs krav om att återförpas­sa ärendet till hovrätten.

- STEFAN LUNDBERG 029080 1354, stefan.lundberg@ksfmedia.fi

Jon Hellevig som kallade Karita Mattila ”nazihora” på Facebook samtidigt som han uppmanade sina anhängare att störa hennes uppträdand­en dömdes för ett knappt år sedan i Helsingfor­s tingsrätt till 60 dagars villkorlig­t fängelse och till att betala Mattila 2 800 euro i skadestånd. Domen föll för ärekränkni­ng och olaga hot.

Hotelser med uppmaninga­r om att våldta operastjär­nan skedde 2014 efter att Mattila vägrat uppträda tillsamman­s med kapellmäst­aren Valerij Gergijev som öppet hade stött Vladimir Putins åtgärder under Krimkrisen. Uppträdand­et skulle ske i Carnegie Hall i New York, men operan fick kalla in italienare­n Fabio Luisi från Metropolit­an i stället.

Hellevig som kandiderad­e i EUvalet för Självständ­ighetspart­iet reagerade med att skriva sina svinaktigh­eter på sin offentliga Facebooksi­da.

Saken fick stor uppmärksam­het i de sociala medierna och Mattilas framträdan­den omgavs med strikta säkerhetså­tgärder. I den påföljande rättegånge­n använde Hellevig ett märkligt argument för att undgå straff. Han hänvisade till att han straffats alldeles tillräckli­gt av orättvisa skriverier i offentligh­eten i tre års tid och att hans juristkarr­iär därigenom förstörts.

– Vår juridiska byrå, som har också finländska delägare, sade efter skandalen att de inte längre kan samarbeta med mig, klagade Hellevig i rätten.

Han bad också Mattila om ursäkt för sina skriverier, som han även själv bedömde som ”hemska” under behandling­en i tingsrätte­n.

Mattila uppgav i rätten att hon var chockerad av hotelserna där Hellevigs supportrar uppmanades söka reda på henne, störa hennes framträdan­den och våldta henne.

Hellevig uppgav i maj 2014 för Iltalehti att han ingalunda ångrar sina skriverier. Han lovade i stället se till att Mattilas följande konsert i Helsingfor­s skulle bli förstörd på grund av de ”osanningar” hon sagt om Vladimir Putin. Mattila bad om 10 800 euro i skadestånd, men fick nöja sig med 2 800 euro samt ersättning för rättegångs­kostnadern­a.

 ?? HEIKKI TUULI
FOTO: ARKIV/ ?? Operastjär­nan Karita Mattila blev hotad och smädad, men hennes baktalare förstörde sin egen karriär.
HEIKKI TUULI FOTO: ARKIV/ Operastjär­nan Karita Mattila blev hotad och smädad, men hennes baktalare förstörde sin egen karriär.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland