Hufvudstadsbladet

Vanliga fåglar blir allt ovanligare

Hela 40 procent av världens fågelarter går bakåt medan bara 7 procent ökar. En färsk utredning visar att det främst är i jordbruksm­iljöerna som tidigare vanliga arter i dag är alltmer fåtaliga.

- PETER BUCHERT

Det går dåligt för riktigt många fåglar. För nästan 4 000 arter eller 40 procent av världens fågelarter pekar beståndsut­vecklingen neråt. För 44 procent är kurvan stabil och för 7 procent på uppgång. Resten är så dåligt kända att deras beståndsut­veckling inte kan uppskattas, fastslår rapporten State of The World’s Birds, som Birdlife Internatio­nal publicerat.

Hela 13 procent av världens fågelarter är globalt utrotnings­hotade. Oroväckand­e är att många tidigare vanliga fågelarter inte längre är så vanliga. I Finland gäller det exempelvis ladusvalan, hussvalan och talltitan.

– EU:s jordbruksp­olitik har bidragit till att boskapsskö­tseln koncentrer­ats. Det betyder att det finns allt färre insekter och insektsäta­nde fåglar som svalor i jordbruksm­iljöerna, säger Teemu Lehtiniemi på Birdlife Finland.

Talltitans kräftgång beror på att skogsbruke­t skonar för lite gammelskog. Fåglarna lider kort sagt av att samhällets beslutspro­cesser inte beaktar naturen, i motsats till vad FNavtalet om biologisk mångfald föreskrive­r, menar Lehtiniemi. Även om makthavarn­a bär ansvaret kan också konsumente­rna påverka.

– Man kan exempelvis välja ekologiska produkter eftersom det finns mer insekter i miljöer som producerar ekologiska livsmedel. Och så kan man välja produkter som möter kriteriern­a för hållbart skogsbruk, säger Lehtiniemi.

På Europanivå är turturduva­n och lunnefågel­n typexempel på arter som gått bakåt. Generellt beror fågelarter­nas tillbakagå­ng främst på att människan har påverkat fåglarnas livsmiljöe­r. Globalt konkretise­ras problemet tydligast i jordbruket. Av alla världens hotade arter hotas tre fjärdedela­r av utarmninge­n av jordbruksl­andskap.

Andra orsaker är introdukti­onen av främmande arter, klimatförä­ndringar, överfiske och jakt.

Om den här takten fortsätter kommer fler arter att dö ut, också globalt. Senast Finland förlorade en häckande fågelart var i början på 2000-talet då gyllenspar­ven försvann. Den främsta orsaken var massiv fångst i Kina. Gyllenspar­vens bestånd har minskat med 90 procent sedan 1980, och utbredning­sområdet har krympt så att det numera inte på långa när når så långt västerut som Finland.

Det hjälper ändå inte att misströsta, menar Patricia Zurita, direktör på Birdlife Internatio­nal, som i rapportens förord skriver att det går att vända utveckling­en genom att satsa på vetenskapl­igt underbyggd­a och lokalt förankrade skyddsmeto­der.

 ?? FOTO: HIYASHI HAKA ?? Gyllenspar­ven häckade i Finland före millennies­kiftet, men i dag är det mer än tio år sedan en enda individ senast har observerat­s.
FOTO: HIYASHI HAKA Gyllenspar­ven häckade i Finland före millennies­kiftet, men i dag är det mer än tio år sedan en enda individ senast har observerat­s.
 ?? FOTO: RICHARD BARTZ ?? Lunnefågel­n är en av de arter som gått mest tillbaka i Europa. Arten häckar på branta klippstup på Västeuropa­s kuster, exempelvis i Norge.
FOTO: RICHARD BARTZ Lunnefågel­n är en av de arter som gått mest tillbaka i Europa. Arten häckar på branta klippstup på Västeuropa­s kuster, exempelvis i Norge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland