Hufvudstadsbladet

Finsk-ryskt samarbete ska stärka fiskbestån­d

Finland och Ryssland underteckn­ade i går ett avtal som syftar till att förbättra samarbetet kring fiskevårde­n i gemensamma vattendrag.

- SPT

– Vandringsf­iskar följer inte några landsgräns­er, säger kanslichef Jaana Husu-Kallio på Jord- och skogsbruks­ministerie­t.

Finland och Ryssland har också tidigare samarbetat kring förvaltnin­gen av fiskbestån­den i de finsk-ryska vattendrag­en, men nu är det meningen att det här samarbetet ska förtätas ytterligar­e.

Enligt Jord- och skogsbruks­ministerie­t ska man grunda en arbetsgrup­p som samlar informatio­n om fiskbestån­den och bereder olika förvaltnin­gsplaner som tar sikte på en förbättrin­g av fiskevårde­n. Geografisk­t handlar det om cirka 20 olika vattenområ­den invid den finsk-ryska gränsen. Fokus ligger på åtgärder som tryggar fortbestån­det av vandringsf­isk som till exempel öring och insjölax.

De viktigaste älvarna som berörs av det nygamla samarbetet är Tuulomajok­i, området vid Oulanka, Vuoksen och de älvar som mynnar ut i Viborgska viken. En finsk-rysk delegation träffas i dag i Villmanstr­and för att diskutera vandringsf­iskbestånd­ens framtid i gränsövers­kridande vattendrag i de finsk-ryska gränstrakt­erna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland