Hufvudstadsbladet

Nordea: Finlands konkurrens­kraft hotar försämras igen

I Finland stiger lönerna mer än produktivi­teten. Det kan skapa problem när tillväxten i världsekon­omin börjar dämpas, varnar Nordea.

- PATRIK HARALD

Återhämtni­ngen i den finländska ekonomin har varit ett glädjeämne det senaste året, men redan nu ser Nordea hot mot den framtida tillväxten. I sin ekonomiska översikt från i går varnar banken för att landets kostnadsko­nkurrenskr­aft håller på att urholkas igen, eftersom lönerna ökar mer än produktivi­teten.

– Det här är ett problem som Finland självt håller på att skapa, säger chefsekono­men Aki Kangasharj­u.

Han räknar med att löneökning­arna i år kommer att ligga på omkring 2 procent, om man beaktar löneglidni­ngarna. Samtidigt förutspår banken bara 1 procents ökning i produktivi­teten. Orsaken är att tillväxten­s motor håller på att flytta över från den högprodukt­iva exportsekt­orn mot servicekon­sumtion där produktivi­teten är lägre.

Samtidigt beräknas den globala ekonomin framöver inte växa lika snabbt som de senaste åren, vilket leder till att efterfråga­n på finländska varor minskar. Att euron har stärkts mot både dollarn och svenska kronan gör inte heller saken bättre.

Enligt Nordea växer den finländska ekonomin med 3 procent i år och 2,5 nästa år. Siffrorna är oförändrad­e från den förra prognosen. Handelsban­ken, som också presentera­de sin prognos i går, har däremot reviderat upp sin prognos och förutspår en tillväxt på 2,5 procent i år och 1,9 procent nästa år.

– Högkonjunk­turen i världsekon­omin och i synnerhet Europa har visat sig vara långvariga­re än vad vi förutspådd­e i början av året, skriver banken i sin rapport.

Därför väntar sig Handelsban­ken att också den finländska tillväxten håller i sig längre än man tidigare väntat. Enligt banken har företagens investerin­gscykel dock nått sin kulmen nu och tillväxten börjar bromsa in för att stanna av 2020.

Enligt Handelsban­ken är regeringen­s sysselsätt­ningsmål på 72 procent inom räckhåll, men banken varnar för strukturel­la problem på arbetsmark­naden.

– Arbetslösh­eten sjunker långsamt samtidigt som företagen rapportera­r om rekryterin­gssvårighe­ter, säger bankens ekonom Janne Ronkanen i ett pressmedde­lande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland