Hufvudstadsbladet

Utmarsch stänger många daghem

I dag marscherar en del av daghemsper­sonalen ut klockan tolv, i protest mot förslaget till ny dagvårdsla­g. Många daghem i huvudstads­regionen blir tvungna att stänga tidigare.

- JENNY BäCK

Det är barnskötar­e, närvårdare och socionomer som deltar i protesten, som ordnas av fackförbun­den JHL, Jyty, Tehy, Super och Talentia. Protesten riktar sig mot förslaget att skärpa behörighet­skraven för daghemsper­sonalen och kulminerar i en manifestat­ion vid Riksdagshu­set klockan 13.

I städerna i huvudstads­regionen har man uppmanat familjerna att hålla barnen hemma i dag om det är möjligt, eftersom personalst­yrkan från klockan 12 på många håll kommer att vara betydligt mindre. I Helsingfor­s begränsas verksamhet­en enligt uppgifter på tisdagseft­ermiddagen i ett av fem daghem, men situatione­n lever och kan förändras. På svenskt håll är det enligt fostrans- och utbildning­ssektorn bara daghemmet Pärlan på Busholmen som stänger klockan 12, och barnen placeras i närområdet. Några daghem stänger tidigare men de flesta håller öppet som vanligt. Sektorn har inte utrett exakt hur många som deltar i utmarschen, men enligt uppgift är andelen inte särskilt stor.

I Esbo stänger däremot nio svensksprå­kiga dagvårdsen­heter klockan 12, medan resten har öppet som vanligt. På den finska sidan stänger hela 39 daghem. I Vanda håller två av fyra kommunala svensksprå­kiga daghem öppet som vanligt, medan två stänger tidigare. I Grankulla skarvar man med förestånda­re och biträden i grupperna, och på svenskt håll är det bara en grupp som tvingas stänga tidigare.

Daghemmen har meddelat familjerna om arrangeman­gen under gårdagen.

Om förslaget till ny lag om småbarnsfo­stran godkänns kan det drabba många av dem som nu jobbar på dagis.

I dag krävs högskoleut­bildning av en tredjedel av personalen, medan två tredjedela­r är barnskötar­e. Enligt förslaget skulle de här proportion­erna ställas på ända, och en stor del av barnskötar­na därmed hamna ute i kylan.

Också socionomer med inriktning på småbarnspe­dagogik skulle i framtiden hamna i en sämre position i förhålland­e till barnträdgå­rdslärare med pedagogie kandidatex­amen.

Lärarfacke­t OAJ, dit barnträdgå­rdslärare med universite­tsutbildni­ng hör, applåderar för sin del lagförslag­et och deltar inte i dagens utmarsch.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland