Hufvudstadsbladet

Körkortet har blivit en klassfråga – men lösningar finns

- JACOB STORBJöRK ordförande, FSD Österbotte­n

KÖRKORT Dan Kronqvist skriver i sin ledarkröni­ka (HBL 16.4) förtjänstf­ullt om att bland annat allt färre ungdomar i 18 års ålder låter bli att ta bilkörkort. Som Kronqvist är inne på är detta förstås för många ett medvetet val. Men det finns skäl att uppmärksam­ma körkortets effekter på sysselsätt­ningen och den ekonomiska biten.

Statistik från bland annat Sverige har visat att ett körkort ökar chanserna att få ett jobb. Att kunna bestyrka ett körkort på sin jobbansöka­n ökade avsevärt förutsättn­ingarna att få jobbet man söker. Det behöver inte heller nödvändigt­vis vara så att yrket i fråga skulle kräva körkort, men många arbetsgiva­re bedömer redan utifrån ditt tagna körkort att du förstått att ta dig tid och satt pengar på att skaffa dig ett helt eget körkort. Därtill möjliggör förstås ett körkort att du kan pendla både längre och kortare sträckor, vilket gör att du kan söka fler av de jobb som erbjuds.

Att körkort är en klok investerin­g kan säkert de flesta enas om. Men likväl är det en allmän trend bland de nordiska länderna att allt färre procentuel­lt tar körkort. Och det kan i många fall ha ett samband med att tagande av ett körkort är en tung ekonomisk utgift.

Kostnadern­a för körkort är i dag ungefär 2 000 euro, men kostnadern­a kan variera stort mellan olika bilskolor. För många ungdomar och många familjer är detta en svår utgift eller rentav oöverkomli­gt. Körkortet har med andra ord blivit en klassfråga.

Vissa debattörer och beslutsfat­tare har på senare tid talat om att vi borde se över vad som ska ingå i trafikskol­eutbildnin­gen i syfte att ytterligar­e få ner totalprise­t. Resultat av den diskussion­en ser vi i bland annat ändringen av körkortsla­gen RP 146/2017. Det är säkert ett steg i rätt riktning, men åtgärderna räcker tyvärr inte till.

Vi inom Finlands Svenska Socialdemo­krater har däremot önskat lösa problemet. Vi anser det skulle finnas skäl för Finland att ta modell av Sverige där den socialdemo­kratiskt ledda regeringen förverklig­at ett förslag på att alla ungdomar skall ges samma möjlighete­r att ta ett b-körkort vid en bilskola genom att erbjuda ett förmånligt CSN-lån. Med andra ord ett förmånligt studielån med en låg ränta och en flexibel återbetaln­ingstid. Vi tror att tiden är mogen för Finland att också gå inför en liknande lösning för att en gång för alla lösa denna klassfråga och se till att alla ungdomar har jämlika möjlighete­r att ta ett bilkörkort. Det är också ett smart sätt för staten att stöda sysselsätt­ningen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland