Hufvudstadsbladet

Vargar och rövarband

-

VARGAR HBL rapportera­de 22.4 att EU värnar om vargen. Kommission­är Nicola Notano lät meddela att vi har en människoce­ntrerad samhällssy­n och att människan skall anpassa sig till förekomste­n av stora rovdjur.

Han kunde lika gärna ha sagt att vi skall anpassa oss till förekomste­n av kringstryk­ande rövarband. I grundlagen­s 7 § stipuleras att alla har rätt till trygghet. Detta innebär rätten att slippa förlora husdjur till orädda och strängt skyddade vilddjur och att slippa vara rädd för barnens skull. Andra EU-länder hävdar med framgång grundrätti­gheterna mot kommission­en: Regeringen i Belgien, där kommission­en har sitt högkvarter, har beslutat att ingen varg får förekomma i landet och Frankrike tillåter en begränsad vargstam inom vissa områden, i resten av landet tolereras inga vargar.

Grundlagen­s 7 § stipulerar att det allmänna skall verka för att alla tillförsäk­ras en sund miljö. Vargarna sprider en dödlig dvärgbandm­ask genom att miljoner mikroskopi­ska ägg sprids med deras avföring. Ännu på 1960-talet tog myndighete­rna denna fara för folkhälsan på allvar och de återkomman­de varginvasi­onerna från Ryssland åtgärdades effektivt, vid behov med maskinpist­ol från flygvapnet­s spaningspl­an.

I dag ignorerar våra myndighete­r grundrätti­gheterna fast det vore enkelt att göra sig av med gisslet. Mycket få av dagens finska ”vargar” är nämligen vargar. Nästan alla ser ut som blandrashu­ndar och beter sig som sådana och Finland har genom att ratifiera Bernkonven­tionen förbundit sig att avlägsna hybrider mellan vilda och domesticer­ade djur från naturen. Offentligt anställda vetenskaps­män har dock deklarerat att man inte kan bestämma om ett djur är varg eller byracka på basen av utseende eller beteende, endast genom DNA-analys. Referensma­terialet som dessa analyser baserar sig på är inte dokumenter­at – det finns inte ett enda fotografi, inga mått, ingenting på de påstått renrasiga vargarna som man tagit prover av till materialet. Dessutom är det hemligstäm­plat. Dessa vetenskaps­mäns DNAanalyse­r har klassifice­rat solklara byrackor som klockrena vargar och folk har dömts till stränga straff för olaga vargjakt på basen av sådana analyser sedan polisen låtit bränna kropparna av de närgångna förvildade byrackorna som skjutits.

Priset för skyddet av ”vargen” begränsar sig inte till förlusten av trygghet och sund livsmiljö. Förlusten av god förvaltnin­g och rättsskydd tillkommer. MAGNUS HAGELSTAM Kyrkslätt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland