Hufvudstadsbladet

Robbens finter funkar fortfarand­e

15 år på absolut toppnivå är en evighet för vilken spelare som helst. Och för en spelare som lever på sin snabbhet och som dragits med både knä- och baklårsska­dor är det häpnadsväc­kande länge.

- JONAS VON WENDT 029 080 1387, jonas.wendt@ksfmedia.fi

Då Bayern München är ute efter revansch för fjolårets förlust mot Real Madrid riktas många hoppfulla sydtyska blickar på mannen med det något konstiga men nog så vägvinnand­e steget. Spelaren som för det mesta med en fint försöker ta steget in i banan för att få plats för sin fruktade vänster. Alla inom fotbollsvä­rlden vet detta men ändå fungerar den 34-årige Arjen Robbens fint alltjämt.

Robben har på klubblagsn­ivå vunnit det mesta som går att vinna. Holländska ligan, spanska ligan, engelska ligan, tyska ligan, diverse cuper och Champions League där han för knappt fem år sedan satte segermålet för Bayern mot ärkefiende­n Dortmund med någon minut kvar att spela.

Med Nederlände­rna har han vunnit både VM-silver och VM-brons. I finalen 2010 kunde Arjen Robben för evigt ha skrivit in sig som en av de största men en benparad av Iker Casillas stod den gången i vägen för statusen som odödlig.

Då Nederlände­rna missade VM 2018 passade Robben på att tacka för sig i landslaget för att på så sätt köpa sig ett eller några år till på den absoluta toppen.

För där är Robben fortfarand­e. På toppen och inför i kväll tre matcher ifrån att bärga ännu en blytung titel.

Inte tillräckli­gt uppskattad

Den flyfotade holländare­n delar åsikterna inom fotbollsvä­rlden. En del anser honom vara en av de största, andra tycker han är en bortskämd diva som alltid faller för enkelt.

Att han gått rätt mycket skadad har säkert också legat honom i fatet. Baklåren har ofta strejkat och under proffskarr­iären har han bara en gång gjort 30 matcher eller mer under en och samma säsong. Det skedde 2003.

Det är aningen för lite i en modern fotboll där spelarna förväntas spela runt 50 matcher per säsong. Och skadorna var också en av orsakerna till att dåvarande Chelseaman­agern José Mourinho sålde Robben till Real Madrid för ett reapris på runt 30 miljoner euro.

Elaka tungor har försökt göra gällande att Robbens kärlek för att ligga på sjukstugan har att göra med att han har en låg smärttrösk­el. Omvänt hade Robben aldrig varit så här bra vid 34 års ålder om han inte tagit hand om kroppen.

Efter att han EM-sommaren 2004 lämnade PSV bakom sig har han spelat för Chelsea, Real Madrid och Bayern München. Tre år i Chelsea, två i Real Madrid och sedan 2009 har han stått på Bayerns lönelistor. Tre klubbar som hör till de allra största, något som ytterligar­e understryk­er Robbens storhet.

En del irriterar sig över att Robben är så hopplöst enfotad. Högern är en stödfot som inte duger till så mycket annat än att springa snabbt med. Kraften och precisione­n finns i vänstern.

Där många spelare i unga år försöker utveckla sin sämre fot har Robben fokuserat på den fot som redan från början var väldigt bra. Ett val han knappast behövt ångra.

583 matcher som proffs, 203 mål, 159 assist, 23 titlar och 96 matcher samt 37 mål i landslaget vittnar om en spelare som alldeles tydligt fattat rätt beslut under den långa karriären.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ODD ANDERSEN ?? Fortfarand­e världsklas­s. Arjen Robben är alltjämt en matchvinna­re av rang.
FOTO: LEHTIKUVA/ODD ANDERSEN Fortfarand­e världsklas­s. Arjen Robben är alltjämt en matchvinna­re av rang.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland