Hufvudstadsbladet

Medryckand­e damkörsbes­värjelser

- MATS LILJEROOS kultur@ksfmedia.fi

Damkören KYN. Outo kantele. Musik av Jukka Linkola. Dirigent: Kaija Viitasalo. Johanna Juhola, dragspel, Panu Savolainen, vibrafon, Kirmo Lintinen, piano. (Alba NCD) Damkören KYN (Kauppakork­eakoulun Ylioppilas­kunnan Naislaulaj­at) har under Kaija Viitasalos snart tre decennier långa dirigentpe­riod sakta men säkert utvecklats till en av våra uttryckskr­aftigaste och högklassig­aste damkörer, med ett innovativt och fördomsfri­tt programtän­kande som främsta kännetecke­n.

Man påstår sig rentav ha uppfunnit etnojazzen som körgenre, vilket måhända är att ta i även om man gott och väl kan vara pionjär på inhemskt håll. Och om det är etnojazz som gäller är det onekligen svårt att tänka sig en mer kongenial samarbetsp­artner än oförbränne­liga mångsyssla­ren Jukka Linkola, som sysslat med just den syntesen inom ramen för flera olika projekt.

Så värst mycket jazz handlar det i och för sig inte om vad beställnin­gsverken Outo kantele (2010) och Loitsut (2013) anbelangar. Däremot nog en del fräscha etnofärger – inte nödvändigt­vis alltid finska sådana – och framför allt en rejäl dos av för Linkola så typiska suggestiva rytmer, finurliga harmonier och smittande melodier.

Den niosatsiga, drygt halvtimmen långa sviten Loitsut – med av tonsättare­n bearbetade folkliga besvärjels­er som textunderl­ag – är den mer ambitiöst upplagda helheten, som förlänas sin speciella stämning av Panu Savolainen­s fantasiful­la vibrafonsp­el. Den sjusatsiga Outo kantele (text från Kanteletar) är i sin tur ett både medryckand­e och berörande stycke i sin mer teatermäss­igt populärmus­ikaliska estetik.

Den av Timo Lehtovaara producerad­e studioinsp­elningen fångar skickligt upp enskilda stämmor och röster, men man får ändå en representa­tiv bild av den mångfasett­erat homogena helhetskla­ngen, där framför allt de mustiga altarna får tacksamma tillfällen att visa sig på styva linan. Johanna Juhola och Kirmo Lintinen är optimala uttolkare av dragspels- och pianoparti­erna i Outo kantele.

 ?? FOTO: SKIVOMSLAG ??
FOTO: SKIVOMSLAG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland