Hufvudstadsbladet

Tillbaka till Lykke Lis melankoli

Lykke Li, Leslie Tay och Ambivalens­en. Svenska artister står återigen för några av veckans bästa låtsläpp.

- ANNA LILLKUNG kultur@ksfmedia.fi

HARD RAIN – Lykke Li

Det är få album jag ser så mycket fram emot som svenska popstjärna­n Lykke Lis so sad so sexy. Även om det bara gått fyra år sen senaste albumet och fastän hon släppt musik som del av gruppen liv, har jag längtat efter musik som låter och känns som Lykke Li.

Singeln hard rain är en av två låtar som Lykke Li släppte i fredags och den visar återigen att hon inte

är rädd att utveckla sin stil. Det är svårt att beskriva den elektronis­kt präglade pop/r’n’b-låten, framför allt för att den ständigt byter skepnad och ljudbild. I början sjunger Lykke Li en enkel harmoni, men lägger sedan till digitalt justerade stämmor. Första versen påminner däremot om 1990-talets r’n’b medan hon plötsligt rappar i mitten av låten. Det är snyggt och dynamiskt, med en konstant känsla av Lykke Lis melankoli. Hon demonstrer­ar att hon inte bara kan göra dagens popmusik, utan också göra den väldigt unik.

I DIN ÄRA – Leslie Tay

Den svenska r’n’b-scenen har mått bra under de senaste åren med artister som Parham och Skander. När skånska Leslie Tay nu släpper sitt debutalbum visar han att han också kan bidra till och utveckla genren på svenska.

I din ära är en emotionell r’n’blåt som främst för tankarna till Drake, men med sitt skånska uttal och sin känsla för produktion får Tays musik personligh­et och originalit­et. När han drar ner tempot i refrängen i låten och låter rösten sväva i autotune blir det både en snygg kontrast till verserna och musik som går rakt in i hjärtat.

SVÄVAR – Ambivalens­en, Nebay Meles

Duon Ambivalens­en, bestående av Sandra Eberskoug och Joel Rönnbäck, debuterade år 2015 med en självbetit­lad EP. Sedan dess har de släppt singlar med jämna mellanrum, bland annat Allt för mig som spelades flitigt på radion förra hösten. Nya låten Svävar är inte lika radiovänli­g, men en betydligt mer mångfacett­erad låt. Eberskougs röst får ta mera plats över den relativt enkla ljudbilden, samtidigt som gästande Nebay Meles bidrar med rap. Det är svensk pop i sitt bästa format.

Andra tips:

QUEENDOM – Aurora LOVELY – Billie Eilish (feat. Khalid)

 ?? FOTO: KSF MEDIA:S ARKIV ?? Lykke Li.
FOTO: KSF MEDIA:S ARKIV Lykke Li.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland