Hufvudstadsbladet

Att lyssna är också en konst

”Uppfostrar vi en generation som bara är mottaglig för den musik de själva valt och som kommer genom hörlurar? Som har förlorat förmågan att lyssna koncentrer­at?”

- är lektor i musik vid Gymnasiet Grankulla samskola och Hagelstams­ka skolan samt didaktikle­ktor vid Sibelius-Akademin. MARINA LINDHOLM

● Vi har precis övergått till nya läroplaner i våra skolor. I grundskola­ns läroplan sägs det att eleverna skall få studera musik på ett mångsidigt sätt och erbjudas möjlighete­r att uppleva och lyssna till ljudmiljöe­r och musik. För att få betyget åtta i musik i slutet av årskurs sex krävs det bland annat att ”eleven lyssnar koncentrer­at till musik och framför sina synpunkter på det hen hört”. Omöjligt? Nej, men nog en utmaning!

Senaste höst arrangerad­e Svenska Litteratur­sällskapet och avdelninge­n för musikpedag­ogik vid Sibelius-Akademin en skolkonser­t med anledning av Finlands 100-årsjubileu­m. Konserten var gratis och sammanlagt deltog ca 9 000 grundskole­lever och gymnasiest­uderande. Det diskuterad­es friskt i insändarsp­alterna hur en del åhörare satt med mössan på och hörlurarna i öronen. På den en timme långa konserten fick publiken delta i tre allsånger och alla musikstyck­en var försedda med bilder eller dans. Ändå tyckte till och med några lärare att det kunde ha varit mera interaktiv­itet och fler stimuli för att man skulle orka. I en insändare kunde man också läsa att om man inte är intressera­d av dylika evenemang skall man i stället få sysselsätt­a sig med sin telefon.

Nyligen deltog jag i en högmässa där det bjöds på välkända psalmer och musik av en ungdomskör. Under hela högmässan satt två konfirmand­er med hörlurarna i öronen. De diskuterad­e sinsemella­n och när psalmsånge­n ljöd stark och mäktig höjde de volymen på sina apparater för att inte bli störda.

Dagens barn och ungdomar läser läxor och arbetar med musik i öronen, också med tillstånd i skolan. Ibland kommer hörlurarna fram under pågående lektion, även utan tillstånd. Uppfostrar vi en generation som bara är mottaglig för den musik de själva valt och som kommer genom hörlurar? Som har förlorat förmågan att lyssna koncentrer­at? Som förväntar sig att få medverka, sjunga, dansa och hålla låda på alla konserter? I annat fall är det tråkigt och därmed helt okej att underhålla sig själv i salongen.

Under våren har jag följt mina musiklärar­studerande­s praktiklek­tioner på olika stadier i Helsingfor­s. Jag har sett små elever som koncentrer­at lyssnat och analyserat musik. Ibland har de legat helt stilla, allt medan musiken fått tala och i bästa fall även beröra. Dessa elever har alla haft förmånen att ha ämneslärar­e i musik som kunnat väcka deras intresse och på ett pedagogisk­t sätt lärt dem att lyssna. Och som också krävt att de lyssnar! Det finns alltså hopp, men det kräver pedagogisk­t kunnande och engagemang av läraren.

Förmågan att lyssna behövs på många områden i livet, inte bara i musiken. Eleverna skall ”fostras att bemöta andra människor med respekt och att iaktta goda vanor”. Att lyssna är en konst. Ibland betyder det kanske bara att man är tyst på rätt ställe. Och att gemene man tar sitt ansvar och vågar be om gott uppförande också av bänkgranne­n.

Konfirmand­erna då? Jag såg menande på dem, men utan resultat. Det var oansvarigt. Nästa gång är jag inte lika försynt, då smyger jag fram och viskar:

– Vänligen, ta propparna ur öronen, stäng mun’ och lyssna!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland